Utorok, 3. september 2024
Slnečno  29,9 °C
Mimoriadne správy

Starostka Paríža Anne Hidalgová vyznamenala ukrajinských olympionikov, chcela tým prejaviť solidaritu počas vojny

 Webnoviny   2. august 2024  109  
Starostka Paríža Anne Hidalgová vyznamenala ukrajinských olympionikov, chcela tým prejaviť solidaritu počas vojny

2.8.2024 (SITA.sk) - Starostka Paríža Anne Hidalgová udelila vo štvrtok ukrajinským športovcom najvyššie vyznamenanie francúzskej metropoly. Chcela tým v čase olympijských hier prejaviť solidaritu s Ukrajinou, ktorá už dva a pol roka čelí ruskej agresii.

Viem si dnes predstaviť váš smútok a hrdosť. Smútok z vedomia, že vaša krajina je naďalej napádaná a je vo vojne, že mnohí z vašich priateľov a príbuzných sú v prvej línii a bojujú,“ povedala Hidalgová.

Recepcia na počesť padlých vo vojne


Vyznamenanie z jej rúk si v mene všetkých ukrajinských športovcov v Paríži prevzali veslárka Anastasia Koženková a skokan do vody Oleksij Sereda. Obaja už ukončili svoje súťaže na OH 2024 a viedli skupinu ukrajinských športovcov, ktorí sa zúčastnili na recepcii na pôde parížskej radnice.

Viac o téme: Letná olympiáda v Paríži 2024



Recepcia sa začala minútou ticha na počesť padlých vo vojne s Ruskom. Ukrajinskí olympionici stáli na mieste a väčšinou pozerali dole. Nad pódiom visela obrazovka zobrazujúca fotografie trénerov a športovcov, ktorí boli zabití počas posledných dvoch rokov. Úradujúci ukrajinský minister športu Matvij Bidnyj poďakoval Hidalgovej za podporu, ktorú Francúzsko poskytlo ukrajinským športovcom.

Hrdinovia


Hidalgová počas svojej poslednej návštevy Ukrajiny povedala, že ukrajinskí športovci budú v Paríži vítaní ako hrdinovia.

A je pre mňa veľmi, veľmi pekné a veľmi emotívne vidieť, že vo Francúzsku a Paríži počas otváracieho ceremoniálu oslavujú ukrajinských športovcov ako hrdinov,“ povedala starostka Paríža.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Otvárací ceremoniál – Letná olympiáda v Paríži 2024 (fotografie)

Viac k témam: LOH Letné olympijské hry 2024 v Paríži, ukrajinskí športovci, vojna na Ukrajine, Vyznamenanie
Zdroj: SITA.sk - Starostka Paríža Anne Hidalgová vyznamenala ukrajinských olympionikov, chcela tým prejaviť solidaritu počas vojny © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.