Sobota, 27. apríl 2024
Slnečno  15,6 °C
Mimoriadne správy

Ruský špión operoval v Poľsku pod maskou hokejistu, hrozí mu až 10 rokov vo väzení

 Webnoviny  30. jún 2023  159  
Ruský špión operoval v Poľsku pod maskou hokejistu, hrozí mu až 10 rokov vo väzení

30.6.2023 (SITA.sk) - Poľské úrady zadržali ruského hokejistu pre podozrenie zo špionáže. Národná prokuratúra uviedla, že muž, ktorého zatkli ešte 11. júna, bol obvinený z členstva v organizovanej zločineckej skupine a z konania v mene zahraničnej rozviedky proti záujmom Poľska. Za takéto činy hrozí trest odňatia slobody až na 10 rokov.

Padajú jeden po druhom


„Ruskí špióni padajú jeden po druhom!" povedal poľský minister spravodlivosti a hlavný prokurátor Zbigniew Ziobro a doplnil: „Chytili sme špióna, ktorý operoval pod maskou športovca."

Ziobro tiež uviedol, že podozrivý je v poradí už štrnástym členom špionážnej siete, ktorého v Poľsku zatkli. Meno hráča neuviedli, no podľa poľských predstaviteľov pôsobí v najvyššej poľskej súťaži.

Poľsko je hlavným centrom pre tranzit západných zbraní smerujúcich na Ukrajinu, ktorá už viac ako rok bojuje proti ruskej invázii a pokúša sa oslobodiť okupované územia.

Pripravovali sabotáž


Podozrivý mal pravidelne odovzdávať informácie „o výsledkoch svojich prieskumných operácií, za ktoré bol pravidelne platený", uvádza sa vo vyhlásení úradu špeciálnych služieb úradu predsedu vlády.

Vo vyhlásení sa tiež píše, že skupinu špiónov využívali Rusi na vykonávanie spravodajských aktivít vrátane monitorovania železníc a šírenia propagandy zameranej na Organizáciu Severoatlantickej zmluvy (NATO) a Poľsko.

„Podozriví tiež pripravovali sabotážne činy nariadené ruskou rozviedkou. Celá skupina dostávala zaplatené za vykonané úlohy," uvádza správa.

Viac k témam: Minister spravodlivosti, Ruská špionáž, sabotáž, Väzenie
Zdroj: SITA.sk - Ruský špión operoval v Poľsku pod maskou hokejistu, hrozí mu až 10 rokov vo väzení © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.