Pondelok, 2. september 2024
Mimoriadne správy

Olympijský kotol v Paríži vzlietne každú noc, ako prvý v histórii hier sa rozsvecuje bez použitia fosílnych palív

 Webnoviny  27. júl 2024  123  
Olympijský kotol v Paríži vzlietne každú noc, ako prvý v histórii hier sa rozsvecuje bez použitia fosílnych palív

27.7.2024 (SITA.sk) - Olympijský kotol, ktorý počas piatkového otváracieho ceremoniálu olympijských hier predviedol pompézny prvý let, bude počas dňa „sedieť“ na zemi a každý večer opäť vzlietne, aby osvetlil oblohu nad Parížom.

Organizátori OH 2024 uviedli, že od soboty bude kotol pripevnený k balónu lietať viac ako 60 metrov nad Tuilerijskými záhradami v blízkosti vchodu do sklenenej pyramídy múzea Louvre, a to pravidelne od západu slnka do druhej hodiny ráno. Počas dňa môže denne 10-tisíc ľudí získať bezplatné vstupenky na priblíženie sa ku kotlu, ktorý sa ako prvý v histórii olympijských hier rozsvecuje bez použitia fosílnych palív.

Viac o téme: Letná olympiáda v Paríži 2024



Organizátori parížskych hier tiež uviedli, že elektrický plameň využíva 40 LED reflektorov „na osvetlenie oblaku vytvoreného z 200 vysokotlakových hmlistých trysiek“. Miesto a spôsob zapálenia pochodne boli vskutku historické. Oheň sa vzniesol nad zem v teplovzdušnom balóne.

Namiesto zvyčajného pozemného kotla používaného na väčšine letných a zimných hier je špeciálna edícia pre olympijské hry v Paríži určená ako pocta prvej jazde v plynovom balóne naplnenom vodíkom, ktorý v roku 1783 vyrobili dvaja francúzsku vynálezcovia. Kotol, ktorý vytvoril francúzsky dizajnér Mathieu Lehanneur, má slúžiť ako symbol slobody v štýle francúzskeho historického sloganu „Liberté, Égalité, Fraternité“, napísala agentúra AP.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Olympijský oheň v Paríži (fotografie)

Zobraziť fotogalériu k článku:
Otvárací ceremoniál – Letná olympiáda v Paríži 2024 (fotografie)

Viac k témam: LOH Letné olympijské hry 2024 v Paríži, Olympijský oheň
Zdroj: SITA.sk - Olympijský kotol v Paríži vzlietne každú noc, ako prvý v histórii hier sa rozsvecuje bez použitia fosílnych palív © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.