Štvrtok, 20. jún 2024
Polojasno  24 °C
Mimoriadne správy

Kto má najväčšiu šancu získať titul európskeho futbalového šampióna? Slováci sú tretí od konca, vyrátal počítač

 Webnoviny   8. jún 2024  100  
Kto má najväčšiu šancu získať titul európskeho futbalového šampióna? Slováci sú tretí od konca, vyrátal počítač

8.6.2024 (SITA.sk) - Slovenskí futbaloví reprezentanti majú minimálnu šancu vyhrať titul majstrov Európy na nadchádzajúcom šampionáte v Nemecku.

Superpočítač štatistickej spoločnosti Opta Analyst šance zverencov Francesca Calzonu odhadol iba na 3 desatiny percenta a tým ich zaradil na 22. miesto spomedzi 24 účastníkov ME 2024.

Jediným nováčikom sú Gruzínci


Menšiu šancu na celkový triumf ako Slováci majú iba Albánci (0,2%) a Gruzínci (0,1%). Futbalisti Gruzínska sú zároveň jediný nováčik Eura.

Podľa superpočítača sa majstrom Európy v 17. edícii tohto podujatia premiérovo stanú Angličania. Computer im nasimuloval šancu 19,9% na celkový triumf, až 70% na postup do štvrťfinále a 31,1% na postup do finále.

Druhú najväčšiu šancu na titul majú Francúzi (19,1%) a tretiu domáci Nemci (12,4%).

Obhajcovia titulu na siedmom mieste


V poradí favoritov nasledujú Španieli (9,6%), Portugalčania (9,2%) a Holanďania (5,1%) a až za nimi na siedmej priečke figurujú úradujúci majstri Európy Taliani so šancou 5 percent na úspešnú obhajobu.

Boli to práve zverenci trénera Garetha Southgatea, ktorí na predchádzajúcich ME v roku 2021 podľahli v londýnskom finále Talianom 2:3 na strely zo značky pokutového kopu. V riadnom hracom čase aj po predĺžení sa zápas medzi Anglickom a Talianskom skončil nerozhodne 1:1.

Viac k témam: Majstrovstvá európy ME vo futbale 2024 v Nemecku
Zdroj: SITA.sk - Kto má najväčšiu šancu získať titul európskeho futbalového šampióna? Slováci sú tretí od konca, vyrátal počítač © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.