Pondelok, 2. september 2024
Slnečno  29,5 °C
Mimoriadne správy

Fantastická Schmiedlová na olympiáde postúpila do štvrťfinále, vyradila štvorku pavúka (foto)

 Webnoviny  30. júl 2024  132  
Fantastická Schmiedlová na olympiáde postúpila do štvrťfinále, vyradila štvorku pavúka (foto)

30.7.2024 (SITA.sk) -

  • aktualizované 30. júla 17:39


Spanilá jazda slovenskej tenistky Anny Karolíny Schmiedlovej vo dvojhre na ženskom turnaji na olympijských hrách v Paríži bude pokračovať aj vo štvrťfinále.

Viac o téme: Letná olympiáda v Paríži 2024


Slovenská jednotka zvíťazila nad turnajovou štvorkou a svetovou päťkou, favorizovanou Taliankou Jasmine Paolinovou, v trojsetovom boji 7:5, 3:6, 7:5. Vyrovnaný a dramatický duel rozhodla až koncovka tretieho setu, v ktorom Schmiedlová čelila nepriaznivému stavu 4:5 aj podaniu súperky, ale sériou troch gemov otočila na víťazných 7:5. Zápas trval 149 minút a košická rodáčka premenila prvý mečbal pri podaní súperky.

Schmiedlová po vyradení Britky Katie Boulterovej a Brazílčanky Beatriz Haddadovej Maiovej aj nad Paoliniovou vyhrala prvý set, keď sériou piatich víťazných gemov otočila nepriaznivý stav z 2:5 na 7:5. V druhom sete si aktívnejšia Paoliniová opäť utvorila náskok 5:2, a hoci Slovenka vzápätí jeden brejk zmazala, set napokon vyhrala Talianka 6:3 čistou hrou pri podaní Schmiedlovej.

Nasledovala 10-minútová prestávka na ochladenie hráčok v dôsledku vysokej teploty na dvorci a pokračovalo sa rozhodujúcim dejstvom.

Finalistka tohtoročných grandslamových turnajov Roland Garros a Wimbledonu Paoliniová hneď na úvod brejkla Schmiedlovú, ale pokojným dojmom pôsobiaca Slovenka si vzala podanie späť. To isté sa potom zopakovalo ešte raz a neskôr 29-ročná Schmiedlová viedla 3:2 aj 4:3.

Za stavu 4:4 však pôsobila už veľmi unavene a prenechala svoj servis talianskej favoritke. Schmiedlová však zabojovala, vyrovnala na 5:5 a neskôr získala aj ďalšie dva gemy, keď bola úderovo stabilnejšia a záver zvládla aj mentálne. Dôležitým faktorom bol počet nevynútených chýb, Talianka ich urobila 52, kým Slovenka 32.

Schmiedlová, 67. hráčka rebríčka WTA, je jediná slovenská zástupkyňa na OH 2024 v Paríži. Pod piatimi olympijskými kruhmi sa zverenka Ladislava Simona prvýkrát predstavila už v roku 2016 v brazílskom Riu de Janeiro, kde postúpila do 2. kola. V parížskom antukovom areáli Rolanda Garrosa si teda postupom do štvrťfinále už výrazne vylepšila svoje olympijské maximum.



Viac k témam: LOH Letné olympijské hry 2024 v Paríži, Paríž
Zdroj: SITA.sk - Fantastická Schmiedlová na olympiáde postúpila do štvrťfinále, vyradila štvorku pavúka (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.