Sobota, 20. apríl 2024
Mimoriadne správy

El-Hadary sa stal najstarším hráčom svetových šampionátov, nazvali ho zabalzamovanou múmiou

 Webnoviny  26. jún 2018  261  
El-Hadary sa stal najstarším hráčom svetových šampionátov, nazvali ho zabalzamovanou múmiou

VOLGOGRAD 26. júna (WebNoviny.sk) - Sotva sa na scéne futbalových majstrovstiev sveta niekedy v budúcnosti nájde podobný "starec" ako Essam El-Hadary. Tento egyptský brankár sa v pondelok stal vo veku 45 rokov a 161 dní najstarším hráčom v histórii svetových šampionátov.

Nestálo pri nich šťastie


A nebol hocijaký štart. V stretnutí základnej A-skupiny vo Volgograde proti Saudskej Arábii (1:2) dokonca za stavu 1:0 pre Egypt chytil pokutový kop Fahadovi Al-Muwalladovi.

Odporúčame:
Radujú sa už ôsmi a deviati smútia, na MS v Rusku padali ďalšie rekordy

El-Hadary (nar. 15. januára 1973) prekonal doterajšie maximum iného gólmana - Kolumbijčana Faryda Mondragóna, ktorý na MS 2014 v Brazílii hral v dueli proti Japonsku, keď mal 43 rokov a tri dni. "Chcem sa poďakovať mojim spoluhráčom, bola pre mňa veľká česť nastúpiť," poznamenal El-Hadary, ktorého zároveň mrzelo, že "faraóni" nezískali v Rusku ani bod.

"Ospravedlňujem sa v mene celého tímu egyptskému ľudu za tri prehry na MS. Snažili sme sa, ale šťastie nestálo pri nás. Taký je futbal. Som však hrdý na to, čo sme dosiahli, je to zásluha celého tímu," dodal El-Hadary.

Dopravné zápchy sa ho netýkajú


"Je pravda, že sme dnes boli svedkami výnimočného rekordu. Essama v Egypte zbožňujú a podporujú tisícky ľudí. Odchytal skvelý zápas," skonštatoval po stretnutí egyptský tréner Héctor Cúper. Veterán El-Hadary reprezentuje od roku 1996, ale až doteraz sa nikdy nepredstavil na scéne majstrovstiev sveta.

Odporúčame:
Video: Saudská Arábia v derby na MS vo futbale 2018 zdolala Egypt a triumfovala po 24 rokoch

Už vlani na Africkom pohári národov sa stal najstarším hráčom v dejinách tohto podujatia. V čase finálového zápasu mal 44 rokov a 21 dní. Jeho futbalová dlhovekosť je námetom pre mnohé žarty, doma ho dokonca označili za "zabalzamovanú múmiu".

"Káhira je mesto s 20 miliónmi ľudí a dostať sa z jedného konca na druhý niekedy trvá aj tri hodiny. El-Hadary je jediný hráč, o ktorom je známe, že v tomto meste býva hneď vedľa štadióna, aby sa vyhol dopravným zápcham. Jeho manželka a deti žijú kúsok od neho vo veľkom dome," napísal web slateafrique.com. Z pohľadu MS 2018 je zaujímavé aj to, že El-Hadary je starší ako kormidelník Senegalu Aliou Cissé (42), tréner Srbska Mladen Krstajič (44) a Španiel na lavičke Belgicka Roberto Martínez (44).

Viac o téme: Majstrovstvá sveta MS vo futbale 2018:


Viac k témam: Egypt, Essam El-Hadary, futbal, Majstrovstvá sveta MS vo futbale 2018 v Rusku
Zdroj: Webnoviny.sk - El-Hadary sa stal najstarším hráčom svetových šampionátov, nazvali ho zabalzamovanou múmiou © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.