Pondelok, 2. september 2024
Mimoriadne správy

Bratia Pospíšilovci sa definitívne rozhodli, či budú reprezentovať Slovensko. Vydali spoločné stanovisko na sociálnej sieti

 Webnoviny  19. august 2024  73  
Bratia Pospíšilovci sa definitívne rozhodli, či budú reprezentovať Slovensko. Vydali spoločné stanovisko na sociálnej sieti

19.8.2024 (SITA.sk) - Hokejisti Martin a Kristián Pospíšilovci budú reprezentovať slovenský olympijský výber, ktorý bude na prelome augusta a septembra bojovať v Bratislave v kvalifikácii o účasť na zimných olympijských hrách 2026. Obaja bratia o tom informovali v spoločnom vyhlásení na sociálnej sieti Instagram.

Budú reprezentovať Slovensko


V rozhovore pre denník Šport vo štvrtok Martin uviedol, že správa o tom, že v tíme majú byť aj hráči z ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL), ho zaskočila, a preto ešte prehodnotí svoju účasť na kvalifikačnom turnaji.

„Ahojte všetci, fanúšikovia hokeja a priatelia. Určite vám v posledných dňoch neunikli informácie s otázkou, či my bratia nastúpime za reprezentáciu Slovenska v rámci kvalifikácie na olympiádu. Vyjadrenie k hráčom z KHL a ich účasti v reprezentácii už bolo z našej strany povedané dosť a je známe, aký máme k tomu postoj. Je už na každom z vás, aby si vytvoril názor na danú vec a podľa nej sa správal a tiež verili tomu, čo je správne. NÁZOR SME NEZMENILI!!! Ale naša chuť reprezentovať Slovensko a pomôcť dosiahnuť tie najlepšie možné výsledky je pre nás priorita a takisto túžba zahrať si spolu. Sme športovci, a to ako veľmi dokáže spojiť našu spoločnosť šport, sme ukázali veľakrát a veríme, že to urobíme zas tými najlepšími možnými výkonmi a znovu potešíme Slovensko a každého jedného Slováka, ktorý je fanúšik športu a nášho hokeja," stojí vo vyhlásení Pospíšilovcov.


Je známych už 12 mien


Martin, ktorý hráva na klubovej úrovní v zámorskom tíme NHL Calgary Flames, si národný dres obliekol na ostatnom svetovom šampionáte v Česku. Jeho brat Kristián z českej Komety Brno sa v reprezentácii predstavil naposledy na MS 2022 vo Fínsku.

Známych je tak už 12 mien, ktoré figurujú v nominácii reprezentačného kormidelníka Craiga Ramsaya. Ešte skôr svoju účasť potvrdili brankár Samuel Hlavaj, obrancovia Šimon Nemec, Martin Fehérváry, Patrik Koch a útočníci Tomáš Tatar, Marek Hrivík, Libor Hudáček, Miloš Kelemen, Pavol Regenda a Adam Sýkora.

Konečna nominácia by mala byť známa v pondelok dopoludnia, pričom podľa viacerých zverejnených informácií by v nej nemala chýbať minimálne dvojica hráčov z KHL - obrancovia Martin Gernát a Mário Grman.

Budú na ZOH 2026 aj Rusi?


Slováci na predchádzajúcich ZOH v čínskom Pekingu získali vo februári 2022 bronzové medaily. O účasť na nasledujúcich ZOH však musia bojovať v kvalifikácii, keďže v rebríčku Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) boli po minuloročných MS až na 9. pozícii a tá im patrí aj v súčasnosti. Aj na predchádzajúci olympijský turnaj v Pekingu sa museli dostať cez kvalifikačné boje a napokon to dotiahli až k cennému kovu.

Na turnaji v Bratislave od 29. augusta do 1. septembra budú súpermi Slovákov postupne Rakúšania, Maďari a Kazachovia. Pod päť kruhov sa dostanú víťazi každej z troch skupín tejto fázy, ďalšie sa uskutočnia v lotyšskej Rige a dánskom Aalborgu.

Je možné, že z IIHF dodatočne "posunie" na ZOH 2026 ešte jeden národný tím, keďže medzi účastníkmi nateraz figurujú aj Rusi a zatiaľ nie je jasné, či v čase konania turnaja budú späť súčasťou medzinárodného hokeja. Vypadli z neho po tom, ako ruské vojská vo februári 2022 rozpútali vojnu na ukrajinskom území a tá stále trvá.

Viac k témam: Slovenská hokejová reprezentácia, ZOH Zimné olympijské hry 2026
Zdroj: SITA.sk - Bratia Pospíšilovci sa definitívne rozhodli, či budú reprezentovať Slovensko. Vydali spoločné stanovisko na sociálnej sieti © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.