Pondelok, 2. september 2024
Väčšinou jasno  17,8 °C
Mimoriadne správy

Nominácia Slovenska bez Slafkovského a s triom z KHL. Nebol som pod žiadnym tlakom, tvrdí Ramsay (video+foto)

 Webnoviny  19. august 2024  73  
Nominácia Slovenska bez Slafkovského a s triom z KHL. Nebol som pod žiadnym tlakom, tvrdí Ramsay (video+foto)

19.8.2024 (SITA.sk) - V konečnej nominácii slovenskej hokejovej reprezentácie na nadchádzajúcu olympijskú kvalifikáciu v Bratislave (29. 8. - 1. 9.) sa ocitli aj traja hráči z Kontinentálnej hokejovej ligy. Sú nimi obrancovia Martin Gernát a Mário Grman a tiež útočník Adam Liška.

Po prvý raz od násilného vpádu ruských vojsk na Ukrajinu vo februári 2022 sa stalo, že do národného tímu Slovenska aj reálne povolali hokejistov, ktorí hrávajú v Ruskom riadenej hokejovej súťaži.

Tréner Ramsay žiadny tlak necítil


Slovenský zväz ľadového hokeja až doteraz síce nikdy ich účasť verbálne nevylúčil, ale z nejakého dôvodu vždy v nominácii chýbali. Zmena nastala až teraz pred kvalifikáciou o postup na ZOH 2026.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem


„Keď ich tréneri nominovali, asi v tejto nominácii majú svoje miesto a patria do nej. SZĽH je apolitická organizácia, ktorá tu je pre všetkých. My neriešime, kto koho volí a aké má vyznanie. Reprezentujeme celé Slovensko," uviedol prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan na tlačovej konferencii v Bratislave.

„Necítil som žiadny tlak pri nominácii hráčov z KHL. Tlak pociťujeme len z toho pohľadu, že chceme dosiahnuť čo najlepší výsledok. Chceme hrať v súlade s našou dlhodobou filozofiou tímovou a ofenzívne, aby sme dosiahli také výsledky, ktoré nás posunú na zimné olympijské hry," skonštatoval kanadský tréner Slovákov Craig Ramsay.

Slafkovský, Cehlárik aj Černák chýbajú


V očakávanej nominácii Slovenska sa ocitli brankári Samuel Hlavaj, Denis Godla a Stanislav Škorvánek, obrancovia Peter Čerešňák, Martin Fehérváry, Martin Gernát, Mário Grman, Michal Ivan, Samuel Kňažko, Patrik Koch a Šimon Nemec a útočníci Lukáš Cingel, Marek Hrivík, Libor Hudáček, Miloš Kelemen, Róbert Lantoši, Adam Liška, Kristián a Martin Pospíšilovci, Miloš Roman, Pavol Regenda, Marián Studenič, Matúš Sukeľ, Adam Sýkora a Tomáš Tatar.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Nominácia Slovenska na olympijskú kvalifikáciu je známa (fotografie)

V nominácii chýbajú dvaja lídri z útoku Juraj Slafkovský a Peter Cehlárik, ale aj elitný obranca Erik Černák. K absencii Slafkovského a Černáka šéf SZĽH Šatan povedal: "Sú to lídri a chceli sme ich mať v nominácii. Po konverzácii s hráčmi, ktorá viazla, sme komunikovali aj s generálnymi manažérmi ich tímov v NHL a nakoniec padlo rozhodnutie, že budeme hrať bez nich."

Ramsay predĺžil kontrakt na ďalšiu sezónu


Súčasťou tlačovej konferencie SZĽH bola aj informácia o predlžení kontraktu s trénerom Craigom Ramsaym na nadchádzajúcu sezónu 2024/2025. Kanadský sedemdesiatnik je pri kormidle od roku 2017 a s tímom Slovenska vybojoval bronz na ZOH 2022 v Pekingu.

„Po každej sezóne sa snažím analyzovať, čo sme dosiahli. A keď som sedel po majstrovstvách sveta v Česku, kde sme vo štvrťfinále prehrali s Kanaďanmi, dospel som k záveru, že sme boli tak blízko, že to ešte nechcem vzdať a rád budem pokračovať," skonštatoval Ramsay.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem


Na kvalifikačnom turnaji v Bratislave od 29. augusta do 1. septembra budú súpermi Slovákov postupne Rakúšania, Maďari a Kazachovia. Pod päť kruhov sa dostanú víťazi každej z troch skupín tejto fázy, ďalšie sa uskutočnia v lotyšskej Rige a dánskom Aalborgu.

Je možné, že z IIHF dodatočne "posunie" na ZOH 2026 ešte jeden národný tím, keďže medzi účastníkmi nateraz figurujú aj Rusi a zatiaľ nie je jasné, či v čase konania turnaja budú späť súčasťou medzinárodného hokeja. Vypadli z neho po tom, ako ruské vojská vo februári 2022 rozpútali vojnu na ukrajinskom území a tá stále trvá.

Viac k témam: Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), Slovenská hokejová reprezentácia, ZOH Zimné olympijské hry 2026
Zdroj: SITA.sk - Nominácia Slovenska bez Slafkovského a s triom z KHL. Nebol som pod žiadnym tlakom, tvrdí Ramsay (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.