Nedeľa, 1. september 2024
Mimoriadne správy

Teroristický útok na koncerte Taylor Swift plánovali tínedžeri, u jedného z nich našli chemikálie a technické zariadenia

 Webnoviny   8. august 2024  98  
Teroristický útok na koncerte Taylor Swift plánovali tínedžeri, u jedného z nich našli chemikálie a technické zariadenia

8.8.2024 (SITA.sk) - V dome druhého podozrivého zatknutého pre plánovanie útoku na už zrušené koncerty americkej speváčky Taylor Swift vo Viedni našli úrady materiály extrémistických skupín Islamský štát a al-Káida. Oznámil to rakúsky minister vnútra Gerhard Karner.

Nikoho ďalšieho nehľadajú


Situácia bola podľa neho vážna, ale zmarením útoku sa podľa neho podarilo zabrániť tragédii.

Rakúske úrady zatkli v súvislosti s plánovaným útokom dvoch mladíkov, 19-ročného a spomenutého 17-ročného. Nikoho ďalšieho nehľadajú.

Podľa rakúskych bezpečnostných predstaviteľov chceli podozriví spáchať útok pred Štadiónom Ernsta Happela a pravdepodobne s nožmi a výbušninami zabiť čo najviac ľudí.

Chemikálie a technické zariadenia


U 19-ročného podozrivého Rakúšana severomacedónskeho pôvodu našli úrady chemikálie a technické zariadenia. Podľa predstaviteľov sa radikalizoval ideológiou Islamského štátu. K plánom sa priznal.

Sedemnásťročný podozrivý je rakúsky občan tureckého a chorvátskeho pôvodu a polícia ho zatkla pri spomenutom štadióne. Podľa úradov sa pred niekoľkými dňami zamestnal v spoločnosti poskytujúcej služby na štadióne.

Swift mala na Štadióne Ernsta Happela vystúpiť vo štvrtok, v piatok a v sobotu. Organizátori koncerty z bezpečnostných dôvodov zrušili. Koncerty boli vypredané, informovala rakúska agentúra APA s tým, že očakávali približne 170-tisíc fanúšikov.

Viac k témam: Koncert, Koncert Taylor Swift vo Viedni, Teroristický útok, Viedeň
Zdroj: SITA.sk - Teroristický útok na koncerte Taylor Swift plánovali tínedžeri, u jedného z nich našli chemikálie a technické zariadenia © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.