Piatok, 19. apríl 2024
Mimoriadne správy

Štátne divadlo Košice ponúka divákom účasť na otvorených skúškach, vstupné je symbolické

 Webnoviny  14. január 2022  438  
Štátne divadlo Košice ponúka divákom účasť na otvorených skúškach, vstupné je symbolické

14.1.2022 (Webnoviny.sk) - Štátne divadlo Košice (ŠDKE) v januári ponúka divákom príležitosť byť pri otvorených skúškach za symbolické vstupné jedno euro. Prvou bude už v stredu 19. januára o 17:00 otvorená skúška novej baletnej inscenácie Orbis pictus. Informoval o tom Svjatoslav Dohovič zo ŠDKE.

Diváci uvidia tvorbu inscenácie


Chceme, aby naši diváci videli, ako sa tvorí inscenácia, ako sa svieti, ako sa pracuje s kostýmami, ako sa skúšky zastavujú. Chceme, aby videli, aj kvôli rôznym hlasom, ktoré sa niekedy ozývajú proti umelcom, ako sme počas pandémie pracovali a čo sme vytvorili, hoci sme nemohli hrať,“ hovorí generálny riaditeľ divadla a jeden z dvojice autorov novej baletnej inscenácie Ondrej Šoth.

Nová baletná inscenácia je opäť multižánrovým projektom, ktorý spája tanec, hudbu Giuseppe Verdiho a hovorené slovo jedného z najväčších talianskych spisovateľov svojej generácie Alessandra Manzoniho. Spolu s Ondrejom Šothom sa na nej ako choreograf podieľa aj riaditeľ baletu Andrej Petrovič.

Otvorená skúška aj v opere


Predstavenie sa skladá z dvoch častí. Prvá časť je príbehom Verdiho a Manzoniho, ktorí boli priatelia a Verdi svoje Requiem venoval práve Manzonimu. Manzoni je autorom knihy Snúbenci, v ktorej hovorí o pandémii z roku 1600, a tým je to aktualizované do dnešnej doby. A tak sa v prvej časti spája história so súčasnosťou. Spájajú sa v nej opäť všetky žánre divadla, lebo v nej okrem tanečníkov účinkujú aj naši operní sólisti Michaela Várady a Titusz Tóbisz a herci Alena Ďuránová, Matej Marušin a Jakub Kuka. Stvárňujú postavy z Manzoniho knihy a v textoch sa v prvej časti hovorí o filozofii a pandémii, teda o situáciách, ktoré prežívame dnes. Druhá časť inscenácie je Verdiho Requiem,“ približuje Šoth.

Počas otvorenej skúšky diváci nielen uvidia ako prebieha, ale v sprievodnom slove dostanú od tvorcov aj informácie zo zákulisia príprav nového titulu. Po balete ponúkne v januári divákom otvorenú skúšku aj opera. Vo štvrtok 27. januára o 17:00 budú môcť nahliadnuť za oponu príprav nového naštudovania TOSCY, jednej z najslávnejších opier Giacoma Pucciniho.

Viac k témam: Balet, Opera
Zdroj: Webnoviny.sk - Štátne divadlo Košice ponúka divákom účasť na otvorených skúškach, vstupné je symbolické © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.