Pondelok, 2. september 2024
Jasno  19,3 °C
Mimoriadne správy

Šéfdirigent Štátnej filharmónie v Košiciach rezignoval, na internete ostro kritizoval ministerku Šimkovičovú

 Webnoviny  14. august 2024  86  
Šéfdirigent Štátnej filharmónie v Košiciach rezignoval, na internete ostro kritizoval ministerku Šimkovičovú

14.8.2024 (SITA.sk) - Šéfdirigent Štátnej filharmónie Košice (ŠFK) Robert Jindra rezignoval. Jeho rezignáciu prijala generálna riaditeľka inštitúcie Lucia Potokárová.

Ako na svojom webe informuje ŠFK, rezignáciu ponúkol Jindra v reakcii na jeho nedávne medializované vyjadrenia na adresu zriaďovateľa ŠFK, ktorým je Ministerstvo kultúry (MK) SR. „Pri prezentovaní svojho názoru volil pod vplyvom emócií nevhodný slovník," uvádza ŠFK.

Jindra na sociálnej sieti opakovane kritizoval ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (nom. SNS), vyzýval ju na odstúpenie, a to aj za použitia vulgarizmov. Rezort kultúry sa voči vyjadreniam šéfdirigenta ŠFK ohradil, označil ich za neprijateľné, a tiež za šokujúce a neakceptovateľné od zamestnanca štátnej kultúrnej inštitúcie.

ŠFK vždy rešpektuje slobodu slova každého zamestnanca či spolupracujúceho umelca. Za nemenej dôležitú však považuje aj slušnú, nevulgárnu a kultivovanú formu, ktorou je nesúhlas či kritika verejne podávaná," uviedla ŠFK.

Jindra pôsobil ako šéfdirigent v ŠFK od roku 2021. „Odviedol na tejto pozícii množstvo cennej práce a oddirigoval nezabudnuteľné koncerty. Vedenie inštitúcie mu ďakuje za umelecký prínos a výsledky kontinuálnej práce s orchestrom ŠFK," uzavrela inštitúcia.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem


Viac k témam: Dirigent, Ministerka kultúry SR, Rezignácia
Zdroj: SITA.sk - Šéfdirigent Štátnej filharmónie v Košiciach rezignoval, na internete ostro kritizoval ministerku Šimkovičovú © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.