Štvrtok, 20. jún 2024
Polojasno  24 °C
Mimoriadne správy

Hrady v Podhradí. Výstava Hrady a hrádky v Archeologickom múzeu SNM

 Milan Buno  28. máj 2024  145  
Hrady v Podhradí. Výstava Hrady a hrádky v Archeologickom múzeu SNM

Dlho zanedbané bratislavské Podhradie rýchlo ožíva stavebným ruchom. Na miestach starej podhradskej rybárskej a lodníckej osady Zuckermandel sa popri moderných sklenených výškových budovách vyníma fragment starej zástavby z čias monarchie.


Popri Kostole Sv. Trojice, ktorý dnes patrí rádu maltézskych rytierov, a barokovej budove bývalého Rybárskeho cechu tu stojí aj skupina šľachtických kúrií – Brämerova, Kamperova, Sunyalova. V ich priestoroch a pristavenom výstavnom pavilóne pod hradným bralom sídli viacero špecializovaných múzeí Slovenského národného múzea.


„Archeologické múzeum je rozsahom najväčšie. Svoje zbierky vystavuje v celom rade zaujímavých dlhodobých expozícií a časovo obmedzených výstav, ako sú Po stopách (rímskych) legionárov, Stĺp Marca Aurelia a Slovensko, Laterarius – dejiny tehliarstva na Slovensku, Lapidárium, Kabinetná zbierka Evanjelického lýcea, Zaujímavosti starých zbierok,“ upozorňuje Peter Maráky v najnovšom čísle 5-6 časopisu Krásy Slovenska.


Život na hradoch a hrádkoch


Najnovším prezentačným projektom múzea je komorná, ale veľmi edukatívna výstava Život na hradoch a hrádkoch. Jej autori Anna Bajanová, Lucia Pilková a Denis Pongrácz sprístupnili verejnosti na neveľkom priestore množstvo ikonografického materiálu na farebných reprodukciách, ktoré názorne približujú spôsob života a životný štýl obyvateľov opevnených sídiel, známych ako hrady a hrádky.


Život obyvateľov týchto stredovekých a ranonovovekých sídiel, tak príslušníkov vyšších vrstiev, ako aj služobníctva starajúceho sa o riadny chod hospodárstiev a domácností, ale aj o bezpečnosť v hradných areáloch, prezentujú popri obrazových materiáloch a prehľadných stručných textoch predovšetkým konkrétne predmety z archeologických nálezov.


Remeslá, kuchyňa aj obrana hradu


Výstava je členená do desiatich celkov: Stavebné časti hradu, Remeslá, Hospodárstvo, Chov zvierat, Obrana hradu, Kuchyňa, Stolovanie , Vykurovanie, Každodennosť, Šperky. Obrazové a trojrozmerné originálne doklady poskytujú návštevníkovi prehľad napríklad o konštrukciách a materiáloch používaných na výstavbu hradných objektov, spôsob zasklievania okien, vzhľad krbov a iných vykurovacích zariadení, spoznáva zariadenia tradičných kováčskych, zbrojárskych či truhlárskych remeselníckych dielní.


Vystavené sú obrázky a predmety približujúce tradičné hospodárenie a pracovné nástroje poľnohospodárov a chovateľov hospodárskych zvierat, ba aj lov vtákov pomocou sokolov a psov.


Letecké pohľady na hrady


Vystavené sú militária a ich fragmenty. Zaujímavé nádoby, príbory, keramika a sklo dokumentujú tradičnú gastronómiu a stolovaciu etiketu. Dôležitým prvkom stavieb boli vykurovacie zariadenia a odvody dymu z nich. Typ tohto zariadenia, aký sa v danom období používal, charakterizoval stupeň vývoja historických obydlí. Kultúru všedného dňa približujú doklady o poľovačkách, kolektívnych hrách, náboženských zvyklostiach, ale aj starostlivosť o chorých. Pozoruhodné sú archeologické doklady z oblasti odevnej kultúry.


Osobitnú časť tvoria informácie o dobovej architektúre na základe dokumentácie archeologických výskumov konkrétnych fortifikačných stavieb, ako je hrad Korlátko (na výstave je jeho model 1 : 72), Pajštún či Branč. Návštevníci uvidia letecké pohľady na hrady Červený Kameň, Plavecký hrad a Dračí hrádok.


Výstava v SNM – Archeologickom múzeu na Žižkovej ulici 16 v Bratislave je prístupná do konca roka 2024.


V spolupráci s časopisom Krásy Slovenska.
Predplatné časopisu nájdete TU.
Foto a text: Peter Maráky, Archív SNM-AM