Piatok, 17. máj 2024
Mimoriadne správy

ZMOS je proti navrhovaným podielom financovania eurofondov, zvýšené spolufinancovanie by negatívne ovplyvnilo Bratislavu

 Webnoviny  21. december 2021  155  
ZMOS je proti navrhovaným podielom financovania eurofondov, zvýšené spolufinancovanie by negatívne ovplyvnilo Bratislavu

21.12.2021 (Webnoviny.sk) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) nesúhlasí s navrhovanými podielmi financovania eurofondov. Upozorňuje na skokový nárast spolufinancovania, čo bude sprevádzať nezáujem a nemožnosť čerpania eurofondov. Zároveň upozorňuje, že v prípade nízkeho čerpania nebude Slovensko spĺňať záväzky voči EÚ.

Ako informoval ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák, združenie uplatnilo šesť zásadných pripomienok, ktoré vychádzajú z doterajších skúseností s eurofondovými projektami a tiež reflektujú na to, čo mohlo byť predmetom konzultácií príprav návrhu spolufinancovania.

Nesúhlas so základnými pravidlami


Združenie v pripomienkach k návrhu materiálu na spolufinancovanie budúcich eurofondov 2021-2027, ktorý do medzirezortného konania predložilo Ministerstvo financií SR, nesúhlasí s navrhovanými podielmi financovania z národných zdrojov, ktoré spôsobia opačný efekt v území.

„Mestá a obce nebudú mať dostatok vlastných zdrojov na spolufinancovanie európskych projektov, čo bude mať za následok nepredkladanie projektov mestami a obcami alebo predkladanie projektov v menšom finančnom rozsahu," konštatuje Kaliňák.

ZMOS vyjadril nesúhlas so základnými pravidlami financovania EŠIF v rámci menej rozvinutých regiónov, z ktorých vyplýva pre územné samosprávy v menej rozvinutých regiónoch 100-percentné zvýšené spolufinancovanie v porovnaní so súčasným programovým obdobím.

„Presnejšie, ide o zvýšený podiel financovania z päť na 10 percent, čo pre štátny rozpočet znamená zníženie miery spolufinancovania. Zároveň je nevyhnutné pripomenúť, že v príspevku z EÚ nenastala zmena v porovnaní so súčasnosťou, ostáva na úrovni 85 percent oprávnených nákladov," poznamenal Kaliňák.

Negatívny vplyv na Bratislavu


Združenie tiež nesúhlasí so základnými pravidlami financovania EŠIF v rámci viac rozvinutého regiónu pre okres Bratislava, z ktorých vyplýva prudký nárast spolufinancovania na 20 percent (v súčasnosti päť percent).

„Zvýšené spolufinancovanie bude mať negatívny vplyv na hlavné mesto a jeho mestské časti, zvýšenie miery spolufinancovania vytvorí tlak na miestne rozpočty a obmedzenie investícii do sociálno-ekonomického rozvoja," upozornil Kaliňák.

ZMOS pre tieto územné samosprávy požaduje, aby spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu ostalo na úrovni súčasných 45 percent, čím sa zníži spolufinancovanie pre obce z 20 na 15 percent, čo bude z pohľadu územnej samosprávy v okrese Bratislava motivačné v prospech využívania investičných príležitostí z budúcich EŠIF aj za podmienky zvýšeného 15-percentného spolufinancovania.

Sú proti skokovému navýšeniu spolufinancovania


ZMOS nesúhlasí ani so skokovým navýšením spolufinancovania projektov na znižovanie energetickej náročnosti budov. Združeniu sa nepozdávajú navrhované pravidlá financovania v rámci menej rozvinutých regiónov z EŠIF pre projekty špecifického cieľa zameraného na znižovanie energetickej náročnosti budov Programu Slovensko.

V tejto aktivite je návrh na zvýšenie spolufinancovania z päť na 40 percent pre samosprávy a na strane štátu sa navrhuje zníženie spolufinancovania z 10 na 0 percent. Príspevok z EÚ na túto oblasť má byť na úrovni 60 percent (v súčasnosti 85 percent).

„Požadujeme zvýšenie navrhovaného financovania z národných zdrojov zo štátneho rozpočtu z 0 na 20 percent a zo strany prijímateľa – územnej samosprávy zníženie zo 40 na 20 percent," dodal Kaliňák.

Viac k témam: Eurofondy
Zdroj: Webnoviny.sk - ZMOS je proti navrhovaným podielom financovania eurofondov, zvýšené spolufinancovanie by negatívne ovplyvnilo Bratislavu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.