Piatok, 17. máj 2024
Mimoriadne správy

Zmodernizovaná trať na Považí zrýchli vlakovú dopravu, časovou úsporou vykryjú meškania

 Webnoviny  27. február 2018  229  
Zmodernizovaná trať na Považí zrýchli vlakovú dopravu, časovou úsporou vykryjú meškania

BYTČA 27. februára (WebNoviny.sk) - Zmodernizovaná železničná trať medzi Považskou Teplou a Žilinou zrýchli vlakovú dopravu na tomto 23-kilometrovom úseku o dve minúty.

„Po dokončení celého úseku medzi Bratislavou a Žilinou v roku 2020 to bude časová úspora 16 minút. Súčasná dvojminútová úspora medzi Považskou Teplou a Žilinou bude v novom grafikone od konca marca, dovtedy budeme časovou úsporou vykrývať prípadné meškania,“ povedal generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko (ŽSSK) Filip Hlubocký počas oficiálneho otvorenia zmodernizovanej trate Považská Teplá - Dolný Hričov - Žilina.

Modernizácia 23-kilometrového úseku stála vyše 153 miliónov eur a financovaná bola najmä z fondov Európskej únie z operačných programov Doprava a Integrovaná infraštruktúra. S modernizáciou trate začali v roku 2014.

„V rámci stavby boli zmodernizované stanice a zastávky so zvýšenými nástupišťami pre uľahčenie nástupu do vlakov a boli vybudované podchody k nástupištiam v Bytči, Dolnom Hričove, v Plevníku- Drienovom, v Predmieri a v Hornom Hričove. Vybudovaných bolo vyše 13 kilometrov nových protihlukových stien a päť nových cestných nadjazdov,“ dodala hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.

Odporúčame:
Železničná spoločnosť priznáva nefunkčnosť nových vlakov, príčinou nie sú len poruchy

Úpravou železničnej trate sa zvýšila jej rýchlosť na 160 kilometrov za hodinu. „Zvyšovanie rýchlosti a bezpečnosti je trendom, ktorým sa vo vyspelom svete uberajú všetky železnice. Preto ani my nemôžeme zastaviť tento vlak a robíme všetko preto, aby sme postupne zmodernizovali všetky kľúčové trate na Slovensku. Kľúčovou je pre nás príležitosť použiť na tento účel fondy Európskej únie,“ povedal minister dopravy Arpád Érsek.

Viac k témam: vlaky, ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk - Zmodernizovaná trať na Považí zrýchli vlakovú dopravu, časovou úsporou vykryjú meškania © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.