Sobota, 4. máj 2024
Mimoriadne správy

Zlacňovanie pohonných látok na Slovensku má podľa analytičky pokračovať

 Webnoviny   9. jún 2019  348  
Zlacňovanie pohonných látok na Slovensku má podľa analytičky pokračovať

BRATISLAVA 9. júna (WebNoviny.sk) – Slovenské čerpacie stanice by mali naďalej znižovať ceny pohonných látok. Lacnejšie benzíny a motorovú naftu by mali motoristi tankovať vďaka poklesu cien ropy Brent na svetových trhoch.

„Ropa Brent sa postupne počas minulého týždňa prepadla až pod hladinu 65 amerických dolárov za barel a v poklese pokračuje aj počas tohto týždňa, kedy sa priblížila už aj k 60 dolárovej hranici. Preto naďalej predpokladáme, že v nasledujúcich týždňoch by mohlo dôjsť opäť k zníženiu cien pohonných látok na našich pumpách,“ uviedla pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Priemerné ceny pohonných látok v minulom týždni v porovnaní s predchádzajúcim týždňom v súlade s očakávaniami klesli. Cena 95 oktánového benzínu sa z týždňa na týždeň znížila o 0,9 %, 98 oktánový benzín zlacnel ešte výraznejšie o 1,3 % a ceny nafty klesli o 1,4 %.

Napriek aktuálnemu poklesu sú ceny benzínov na našich pumpách v porovnaní so začiatkom roka výrazne vyššie. Najčastejšie tankovaný 95-oktánový benzín je drahší o takmer 15 %.

„Rast cien benzínov nadväzuje na vývoj cien na ropnom trhu. Naďalej platí, že smerom nahor tlačí ropu hlavne rozhodnutie kartelu OPEC o obmedzovaní svojej produkcie, prepad ťažby vo Venezuele, nestabilná politická situácia v Líbyi a výpadok iránskej produkcie. Tento vývoj sa počas tohto roka preniesol aj do rastúcich cien benzínov na našich pumpách,“ konštatovala Glasová.

Viac k témam: benzín, ceny, nafta, pohonné látky
Zdroj: Webnoviny.sk - Zlacňovanie pohonných látok na Slovensku má podľa analytičky pokračovať © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.