Piatok, 29. marec 2024
Polojasno  13,3 °C
Mimoriadne správy

Ženy na Slovensku zarábajú podľa meraní Európskej komisie o pätinu menej ako muži

 Webnoviny  23. november 2019  391  
Ženy na Slovensku zarábajú podľa meraní Európskej komisie o pätinu menej ako muži

23.11.2019 (Webnoviny.sk) - Slovenky zarábajú o pätinu menej ako muži. Vyplýva to z meraní Európskej komisie. V priemere zarábajú ženy v Európskej únií (EÚ) o 16 percent menej ako muži. Slovensko je na tom v porovnaní so susednými krajinami podobne. Najhoršou krajinou v EÚ je Estónsko.

Slovenky zarábajú v priemere o 19,8 percenta menej ako Slováci. Faktorov, ktoré to spôsobujú je podľa Európskej komiesie (EK) niekoľko.

„Ženy častejšie pracujú na čiastočný úväzok, v podnikoch čelia tzv. sklenému stropu, pracujú v slabšie platených odvetviach alebo často musia niesť primárnu zodpovednosť za starostlivosť o svoju rodinu. Jedným zo spôsobov, ako tieto faktory riešiť, je zlepšiť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom pracujúcich rodičov a opatrovateľov“, píše sa v tlačovej správe EK.

V platovej rovnosti je z krajín Visegrádu najférovejšie Poľsko, ženy v ňom zarábajú o 7,2 percenta menej ako muži. V Maďarsku už je príjem žien o 15,8 percenta nižší. Najväčšia platová nerovnosť je Česku 21,2 percenta. Česi sú v tejto štatistike druhí najhorší v celej EÚ pred Estónskom, kde je platový rozdiel 25,6-percentný.

„Ubehlo 60 rokov, odkedy je zásada rovnakej odmeny súčasťou európskych zmlúv, a predsa ženy po celej Európe stále nepociťujú, že by sa zákony zhodovali s realitou ich každodenného života. V porovnaní so svojimi kolegami pracujú európske ženy stále dva mesiace zadarmo a pokrok v tejto oblasti je veľmi pomalý,” uvádzajú vo svojom spoločnom vyhlásení prvý podpredseda EK Frans Timmermans, komisárka pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssenová a komisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová.

Viac k témam: mzdy, platy, rodová rovnosť
Zdroj: Webnoviny.sk - Ženy na Slovensku zarábajú podľa meraní Európskej komisie o pätinu menej ako muži © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.