Pondelok, 2. september 2024
Mimoriadne správy

Zastavme korupciu kritizuje Rašiho zákon, voľnejšie pravidlá pre nákupy štátu predstavujú skôr riziko ako prínos

 Webnoviny   6. august 2024  151  
Zastavme korupciu kritizuje Rašiho zákon, voľnejšie pravidlá pre nákupy štátu predstavujú skôr riziko ako prínos

6.8.2024 (SITA.sk) - Voľnejšie pravidlá pre nákupy štátu prinášajú viac rizík než prínosu. Uviedla to Nadácia Zastavme korupciu s tým, že ak si napríklad budú starostovia a primátori zariaďovať kanceláriu, tak od 1. augusta si do sumy 50-tisíc eur môžu nakúpiť čo chcú, ako chcú a od koho chcú.

Nadácia upozornila, že ak budú chcieť stavať napríklad domov seniorov či škôlku, bude im stačiť, ak si vypýtajú cenovú ponuku od troch vopred vytypovaných firiem, a teda bez verejnej súťaže. Zastavme korupciu upozorňuje aj na to, že všetky podrobnosti zákazky sa občania a kontrolóri dozvedia až po podpise zmluvy, keď je už priestor na prípadné opravy veľmi obmedzený.

Žiadna relevantná analýza


Nadácia Zastavme korupciu pripomenula, že s uvoľnením pravidiel pre nákupy štátu a obcí prišiel minister investícií Richard Raši (Hlas-SD) a sľubuje si od toho zjednodušenie verejných nákupov. Nadácia upozornila na riziko častejšieho predraženia nákupov tovarov, ktoré mestá či ministerstvá nepotrebujú.

Ministerstvo k svojim zmenám nedoložilo žiadnu relevantnú analýzu, ktorá by potvrdzovala, že práve nové pravidlá pomôžu efektívnejším nákupom štátu a obcí. Naopak, na riziko predraženia a rastu korupcie sme ho upozornili nielen my, ale aj ďalšie štátne úrady,” uviedla Xénia Makarová z Nadácie Zastavme korupciu.

Odlišné pravidlá


Ľubomír Daňko z nadácie doplnil, že výrazné uvoľnenie pravidiel skomplikuje aj neskoršie preverenie, či úrad alebo obec nemíňajú zdroje nehospodárne. „Do sumy 50-tisíc eur už nepôjde o trestný čin machinácie pri verejnom obstarávaní, keďže takéto nákupy do tejto sumy zákon o verejnom obstarávaní nepokrýva,” upozornil Daňko. Nadácia ďalej podotkla, že štát zavádza odlišné pravidlá pre nákupy zo štátnej kasy a z eurofondov.

Kým pri stavebných prácach preplatených zo slovenských zdrojov budú voľnejšie pravidlá možné až do 800-tisíc eur, pri eurofondových zákazkách to bude ani nie polovičný limit - do 360-tisíc eur. Do júla bolo možné osloviť tri firmy maximálne pri stavebnej zákazke do 180-tisíc eur,“ doplnila organizácia s tým, že aj pri menších nákupoch budú pravidlá na Slovensku voľnejšie, než v okolitých krajinách, pričom nákup v podstate bez obmedzení sa z doterajších desaťtisíc eur zvýšil na 50-tisíc.

Viac k témam: Minister investícií regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Novela zákona o verejnom obstarávaní
Zdroj: SITA.sk - Zastavme korupciu kritizuje Rašiho zákon, voľnejšie pravidlá pre nákupy štátu predstavujú skôr riziko ako prínos © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.