Pondelok, 2. september 2024
Mimoriadne správy

Východoslováci zaplatia viac za pitnú vodu a stočné, účty sa im ročne navýšia o desiatky eur

 Webnoviny   5. august 2024  91  
Východoslováci zaplatia viac za pitnú vodu a stočné, účty sa im ročne navýšia o desiatky eur

5.8.2024 (SITA.sk) - Odberatelia Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS) zaplatia od augusta tohto roku viac za dodávku pitnej vody verejným vodovodom (vodné) a odvádzanie a čistenie odpadovej vody verejnou kanalizáciou (stočné). Ako informovala spoločnosť, Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) im už navýšenie cien schválil.

Priemerná trojčlenná rodina na východnom Slovensku tak zaplatí ročne za vodné o vyše 25 eur (pri ročnej spotrebe vody 34 kubíkov) viac a za stočné o zhruba 15 eur za rok viac (pri ročnej produkcii odpadovej vody 34 kubíkov).

Zvyšovanie cien spoločnosť nijak neteší, no zďaleka sa netýka len našej spoločnosti, ale takmer všetkých odvetví, služieb, či komodít,“ uviedla spoločnosť VVS. Dôvodom zvyšovania cien je výrazné zvýšenie prevádzkových nákladov potrebných na zabezpečenie regulovaných činností.

Výroba o dodávka pitnej vody verejným vodovodom bude po novom stáť 2,1275 eura s DPH za meter kubický. Za odvádzanie a čistenie odpadovej vody verejnou kanalizáciou si bude VVS účtovať 1,6706 eura s DPH za meter kubický a za distribúciu pitnej vody verejným vodovodom pre obecné vodárenské spoločnosti 1,1701 eura s DPH za meter kubický.

Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. sa stará o dodávku vody pre takmer jeden milión obyvateľov a odkanalizovanie pre zhruba 700-tisíc obyvateľov. Zároveň prevádzkuje 97 čistiarní odpadových vôd. Jej služby musia byť k dispozícii nepretržite – 24 hodín denne, 365 dní v roku.

Viac k témam: Dodávka vody, Pitná voda, Vodné a stočné
Zdroj: SITA.sk - Východoslováci zaplatia viac za pitnú vodu a stočné, účty sa im ročne navýšia o desiatky eur © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.