Utorok, 23. apríl 2024
Oblačno  7,8 °C
Mimoriadne správy

Zamestnávatelia už nevidia priestor na seriózne rokovanie s odborármi o minimálnej mzde

 Webnoviny  15. júl 2019  278  
Zamestnávatelia už nevidia priestor na seriózne rokovanie s odborármi o minimálnej mzde

15.7.2019 (Webnoviny.sk) - Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ) už nevidí priestor na seriózne a konštruktívne rokovanie s odborármi o minimálnej mzde pre rok 2020.

Vzhľadom na to, že dnes je zákonný termín, dokedy majú sociálni partneri oznámiť ministrovi práce svoje návrhy na výšku minimálnej mzdy na rok 2020, nevidíme už priestor na spoločné rokovanie,“ uviedla v pondelok hovorkyňa AZZZ Miriam Filová Špániková.

Odborári na stretnutie neprišli


Apel odborárov, aby zamestnávatelia ešte v pondelok využili možnosť na rokovanie, berie AZZZ ako nekorektný, nakoľko odborári minulý týždeň neprišli na vopred dohodnuté stretnutie k budúcoročnej výške minimálnej mzdy.

Dali prednosť rokovaniu s politickou stranou, čím nám dali jasne najavo, že o konštruktívne rokovanie nestoja. Mrzí nás, že tým zároveň narušili vzájomný sociálny dialóg. Zástupcovia zamestnávateľov nemali s kým ani po viac ako 20 minútach rokovať, vyjednávanie sa tak z dôvodu neprítomnosti predstaviteľov Konfederácie odborových zväzov SR neuskutočnilo,“ pokračovala Filová Špániková.

V AZZZ sú presvedčení, že minimálna mzda je téma, ktorá by nemala byť politická, ale mala by vychádzať z reálnych ekonomických ako aj sociálnych ukazovateľov.

Jej neodôvodnené a ničím nepodložené razantné navyšovanie, v kombinácii s príplatkami na minimálnu mzdu naviazanými, môže mať v časoch, keď sa nebude ekonomike tak dariť naozaj veľmi negatívny dopad, a to aj na zamestnancov. Sme na konci obdobia dobrých ekonomických výsledkov, nastavovať takýmto zásadným spôsobom výšku minimálnej mzdy, ako navrhujú odborári, je minimálne ekonomicky nezodpovedné,“ dodala hovorkyňa AZZZ.

Riešenie vidia v zvýšení nezdaniteľnej časti dane


Ak treba zvyšovať príjmy nízkopríjmových skupín, riešenie vidí AZZZ v zvýšení nezdaniteľnej časti dane, jej naviazanie na rast minimálnej mzdy tak, aby práve nízkopríjmové skupiny neboli oveľa viac zdaňované každým zvýšením minimálnej mzdy.

„Trváme na zavedení predvídateľného mechanizmu, na základe ktorého by sa minimálna mzda pravidelne na základe vopred stanovených ukazovateľov zvyšovala,“ uzavrela Filová Špániková.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR, Republiková únia zamestnávateľov, Asociácia priemyselných zväzov boli ochotné rokovať o prípadnej valorizácii minimálnej mzdy do úrovne vychádzajúcej z platného zákonného mechanizmu, ktorý ju stanovuje na 552 eur.

Zhodujú sa však na tom, že minimálna mzda pre rok 2020 by vzhľadom na očakávané spomalenie ekonomického rastu mala zostať na úrovni minimálnej mzdy roku 2019. Odborári navrhujú sumu minimálnej mzdy na 635 eur a strana Smer-SD vo výške okolo 600 eur.

Viac k témam: Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR, AZZZ, Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR, minimálna mzda
Zdroj: Webnoviny.sk - Zamestnávatelia už nevidia priestor na seriózne rokovanie s odborármi o minimálnej mzde © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.