Nedeľa, 28. apríl 2024
Mimoriadne správy

Zamestnávatelia kritizujú smerácke rozmrazenie mzdových príplatkov, môže ohroziť tisíce pracovných miest

 Webnoviny  25. október 2022  186  
Zamestnávatelia kritizujú smerácke rozmrazenie mzdových príplatkov, môže ohroziť tisíce pracovných miest

25.10.2022 (Webnoviny.sk) - Novela Zákonníka práce predložená opozičnou stranou Smer-SD priamo ohrozuje celkovú zamestnanosť na Slovensku a v praxi môže negatívne ovplyvniť tisíce pracovných miest naprieč jednotlivými sektormi ekonomiky. V tlačovej správe na to upozorňuje Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ).

Hazard s ekonomikou i ľudskými životmi


O návrhu na opätovné rozmrazenie mzdových príplatkov za prácu počas noci, víkendov či sviatkov a ich naviazanie na aktuálnu sadzbu minimálnej mzdy by mali poslanci hlasovať tento týždeň.

Zamestnávatelia pritom opozičnej strane verejne odkazujú, že predkladať takýto návrh v krízových časoch, a to bez akéhokoľvek odôvodnenia a diskusie, je vrcholne nezodpovedný hazard s celou ekonomikou i ľudskými životmi.

Obchádzanie riadneho legislatívneho procesu


Na nedostatky novely upozorňovala RÚZ už pred niekoľkými týždňami. Kritizovala obchádzanie riadneho legislatívneho procesu a žiadala jej stiahnutie. Ani napriek tomu však podľa nej doposiaľ k spoločnému stretnutiu, stiahnutiu či dopracovaniu návrhu, prípadne vecnej diskusii o rozsiahlych negatívnych dopadoch návrhu na podniky a domácnosti neprišlo. Naopak, novela „potichu“ prešla do druhého čítania.

Zamestnávatelia upozorňujú, že jej prípadné schválenie bude mať na svedomí likvidáciu pracovných miest a skokový nárast nezamestnanosti. „Ďalšie zvyšovanie nákladov v čase energetickej a inflačnej krízy totiž spôsobí, že podniky nebudú schopné udržať svojich zamestnancov. Hromadné prepúšťanie by sa tak mohlo dotknúť tisícov ľudí vo všetkých regiónoch, a to vrátane najohrozenejších nízkopríjmových pracovníkov," konštatuje RÚZ.

Viac k témam: Minimálna mzda, Zákonník práce
Zdroj: Webnoviny.sk - Zamestnávatelia kritizujú smerácke rozmrazenie mzdových príplatkov, môže ohroziť tisíce pracovných miest © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.