Sobota, 20. apríl 2024
Mimoriadne správy

Zamestnávatelia kritizujú návrh Dankovej SNS o piatich týždňoch dovolenky a hovoria o zavádzaní

 Webnoviny  13. marec 2019  344  
Zamestnávatelia kritizujú návrh Dankovej SNS o piatich týždňoch dovolenky a hovoria o zavádzaní

BRATISLAVA 13. marca (WebNoviny.sk) - Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) kritizuje návrh novely Zákonníka práce od poslanca NR SR za SNS Tibora Jančulu, podľa ktorého by všetci zamestnanci bez rozdielu veku mali nárok na päť týždňov dovolenky.

Zmeny predkladajú bez diskusie


Ako sa uvádza v tlačovej správe, AZZZ znepokojuje, akým spôsobom sa opäť predkladajú zmeny Zákonníka práce - bez akejkoľvek diskusie so zástupcami sociálnych partnerov, ktorých sa táto téma dotýka a bez akejkoľvek reálnej analýzy dopadov.

"V dôvodovej správe je uvádzané, že novela nemá vplyv na rozpočet verejnej správy a vplyv na podnikateľské prostredie, čo nie je pravda a považujeme to za účelové zavádzanie predkladateľa s cieľom zbierať politické body," zdôrazňujú zamestnávatelia.

V súčasnosti je podľa AZZZ možné dohodnúť si v kolektívnej zmluve aj vyššiu výmeru dovolenky ako je zákonom stanovená dĺžka. "Sme preto za ponechanie súčasného stavu, kde si formou kolektívneho vyjednávania môžu zástupcovia zamestnancov dohodnúť okrem iného aj napr. dĺžku dovolenky," tvrdia zamestnávatelia.

Interná záležitosť


Systém odmeňovania, benefitov a iných pracovnoprávnych vzťahov asociácia považuje zároveň za internú záležitosť každého podnikateľského subjektu, ktorý sám najlepšie vie, aké sú jeho ekonomické možnosti.

"Uvedená novela môže spôsobiť problémy predovšetkým vo firmách, kde je nepretržitá prevádzka a kde budú musieť hľadať za zamestnanca náhradu," varujú zamestnávatelia.

Upozorňujú na to, že v súčasnosti zamestnávatelia bojujú s akútnym nedostatkom kvalifikovaných pracovných síl, a preto môže aj táto novela spôsobiť zamestnávateľom personálny problém a zvýšenie nákladov v dôsledku nadčasov alebo prijímania novej pracovnej sily.

Odmieta ho aj Klub 500


Návrh novely Zákonníka práce od poslanca NR SR za SNS Tibora Jančulu ostro odmieta aj Klub 500. "V čase, keď produktivita v slovenskej ekonomike klesá a platy prudko rastú, považujeme tento návrh novely za nesystémový a škodlivý. Navyše, už dnes majú najmä priemyselné podniky problémy s nedostatkom pracovnej sily, čo spôsobuje problémy najmä pri pokrývaní pracovných zmien,“ uviedol v utorok v tlačovej správe výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Návrh na plošné zvýšenie dovolenky podľa neho popiera základné, všeobecne uznávané princípy regenerácie síl zamestnancov spojené s rastúcim vekom a veľkosťou pracovného zaťaženia.

Slovensko podľa Klubu 500 pritom už v súčasnosti patrí medzi krajiny s najvyšším počtom štátnych sviatkov v EÚ. Zvýšením základnej výmery dovolenky by sa Slovensko stalo krajinou s najvyšším počtom dní plateného voľna v rámci všetkých krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

Každý zamestnanec má v súčasnosti podľa Zákonníka práce nárok na minimálne štyri týždne dovolenky. Ak dovŕši 33 rokov, môže čerpať dovolenku v rozsahu najmenej päť týždňov.

Viac k témam: Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR, AZZZ, dovolenka, SNS Slovenská národná strana
Zdroj: Webnoviny.sk - Zamestnávatelia kritizujú návrh Dankovej SNS o piatich týždňoch dovolenky a hovoria o zavádzaní © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.