Utorok, 23. apríl 2024
Oblačno  7,4 °C
Mimoriadne správy

Potrebujete si požičať? Vyberajte dôsledne a s rozumom!

 Seocentrum  13. marec 2019  630  
Potrebujete si požičať? Vyberajte dôsledne a s rozumom!


Byty zamestnancom i pôžičky pre novomanželov


Staršia generácia si určite pamätá časy rokov minulých, keď podniky dávali svojim zamestnancom byty a štát poskytoval výhodné pôžičky mladomanželom. Je pravda, že príjmy zamestnaných ľudí neboli vysoké, ale na druhej strane, ani výdavky domácností neboli v takej výške, ako sú dnes. Niektoré domácnosti si dokonca dokázali aj ušetriť peniaze každý mesiac.  


Hoci často počúvame alebo čítame v médiách, ako slovenská ekonomika neustále posilňuje a rastie, predsa takmer každá druhá slovenská domácnosť je zadlžená rôznymi formami úverov či pôžičiek. Prečo je to tak? Odpoveď na túto otázku by nám vedeli dať najlepšie odborníci, ktorí sa touto problematikou zaoberajú. Ale aj laik vie, že dôvodom sú predovšetkým nízke mzdy pracujúcich mužov i žien a nepomerne vysoké ceny nehnuteľností, nehovoriac o nákladoch na energie a domácnosť ako takú.


Mladí manželia by mohli dostať finančnú „injekciu“ od štátu


Pred pár dňami sa začalo v médiách viac ako doteraz skloňovať slovné spojenie mladomanželská pôžička. Dôvodom je skutočnosť, že od júla tohto roku by sa mal tento druh pôžičky vrátiť v novom šate. 


Mladomanželské pôžičky majú byť určené pre mladé začínajúce rodiny, ktoré si nemôžu dovoliť obstarať bývanie z vlastných zdrojov. Samozrejme, aj táto pomoc je podmienená istými požiadavkami, ktoré mladí musia spĺňať, aby mali nárok na pôžičku. Základnou podmienkou je uzavretie manželstva najneskôr rok pred podaním žiadosti a vek oboch mladých ľudí musí byť do 35 rokov. Nakoľko návrh novely zákona bol iba predložený, je predčasné hovoriť o tom, ako táto skutočnosť bude fungovať v praxi. Isté však je, že tí, ktorým žiadosť o novomanželskú pôžičku bude schválená za splnenia všetkých potrebných podmienok, si rozhodne pomôžu pri obstaraní vlastného bývania.


Ponuky  pôžičiek


Tí, ktorí sa rozhodujú požičať si peniaze, mali by veľmi dôsledne zvážiť účel investície peňazí a výber inštitúcie, od ktorej si finančné prostriedky budú požičiavať. V dnešnej dobe nie je problém získať úver, teda aspoň vo väčšine prípadov, ale treba si uvedomiť, koľko budeme úver splácať a akú sumu sme ochotní preplatiť. 


Inštitúcií na úvery a pôžičky je ako húb po daždi. Máme na výber banky i tzv. nebankovky. Každá možnosť má svoje plusy aj mínusy. Ak si požičiate od banky, máte väčšiu záruku, že pri pravidelnom splácaní úveru Vám nebude banka splátku navyšovať. Nevýhodou však môže byť dlhá doba splácania a tiež prísnejšie podmienky poskytnutia úveru či pôžičky-viac dokladovania, na čo nemá trpezlivosť a čas každý.  Niektorí z toho dôvodu siahnu radšej po nebankových inštitúciách, kde však musia počítať s tým, že pôžičku veľmi preplatia kvôli vysokým úrokom. Výhodou však kratšia doba schválenia pôžičky a menej „papierovania“. 


Ak si chceme požiadať o pôžičku či úver, nemusíme chodiť priamo do danej inštitúcie, ale môžeme si všetko potrebné vybaviť v pohodlí domova. Existuje možnosť pôžičky online a do pár minút môžeme mať peniaze schválené alebo už priamo prevedené na účet. 


Finančná gramotnosť ako základ


Pred pár rokmi sa do učebných osnov základných škôl dostal nový predmet s názvom Finančná gramotnosť. Dovtedy sme počúvali väčšinou o čitateľskej gramotnosti a aj učitelia sa postupne naučili s týmto pojmom pracovať a zahŕňať ho do svojich vyučovacích hodín. Keď sa objavil nový pojem, opäť aj pedagógovia ostali viac-menej zaskočení. Samotným pojmom, ako aj otázkou, kto bude tento predmet učiť? 


Odstupom času sme sa prestali tým zaoberať a realitou dneška je, že finančnú gramotnosť učia väčšinou odborníci na ekonomiku a financie, ktorí majú prehľad v danej problematike. Postačí, ak vštepia mladým ľuďom istú dávku finančnej zodpovednosti, ktorú budú raz potrebovať v dospelosti. Napríklad v prípade, ak si budú chcieť požiadať o pôžičku. Vtedy sa im vedomosti z finančnej gramotnosti veľmi zídu. Inak povedané, budú vedieť, kedy si pôžičku môžu vziať a aká výška je prijateľná na to, aby pôžičku následne aj splatili. 


Potom by už takto uvedomelí mladí ľudia nemali mať problémy rozlíšiť výhodnú pôžičku od menej výhodnej alebo nevýhodnej. A sami sa môžu rozhodnúť, ktorý druh pôžičky uprednostnia a vyskúšať napríklad aj pôžičku bez dokladovania príjmu vo forme kontokorentného úveru alebo v prípade nebankových spoločností vo forme krátkodobej rýchlej pôžičky či pôžičky vyplatenej priamo na ruku v hotovosti.