Sobota, 27. júl 2024
Mimoriadne správy

Zamestnanosť takmer všade medziročne klesla, zamestnancov naberali len dve odvetvia

 Webnoviny  13. december 2023  168  
Zamestnanosť takmer všade medziročne klesla, zamestnancov naberali len dve odvetvia

13.12.2023 (SITA.sk) - Medziročný pokles zamestnanosti evidovala v októbri tohto roka väčšina odvetví. Išlo o osem z desiatich mesačne sledovaných produkčných odvetví. V najväčšom zamestnávateľskom odvetví, v priemysle, ubudlo medziročne 0,9 % zamestnancov, pričom zamestnanosť v tomto odvetví klesá už 20 mesiacov s výnimkou tohtoročného marca.

Najväčší úbytok bol v gastre


Najvýraznejší medziročný úbytok zamestnancov o 7,7 % evidovali činnosti reštaurácií a pohostinstiev. Pokles zamestnanosti vyšší ako 2 % mali aj maloobchod, veľkoobchod a sektor ubytovania.

Zamestnanosť rástla len v stavebníctve o 1 % a v informáciách a komunikácii o 1,7 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Zvýšenie len v štyroch odvetvaich


V súhrne od začiatku tohto roka sa počet zamestnancov medziročne zvýšil len v štyroch z desiatich sledovaných odvetví, a to v stavebníctve, ubytovaní, informáciách a komunikácii a v predaji a oprave motorových vozidiel. Zamestnanosť v týchto odvetviach rástla len mierne, od 1 % do 2,1 %.

Ostatné odvetvia zápasili s poklesom zamestnancov, ten bol najvýraznejší vo veľkoobchode, a to o 2,7 %.

Viac k témam: Gastro, Komunikácie, nezamestanosť, Priemysel, Sociálne, Stavebníctvo, Ubytovanie
Zdroj: SITA.sk - Zamestnanosť takmer všade medziročne klesla, zamestnancov naberali len dve odvetvia © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.