Sobota, 27. apríl 2024
Mimoriadne správy

Za poskytnutie osobných údajov bez súhlasu zaplatí Facebook pol milióna libier

 Webnoviny  25. október 2018  377  
Za poskytnutie osobných údajov bez súhlasu zaplatí Facebook pol milióna libier

LONDÝN 25. októbra (WebNoviny.sk) – Pokutu Facebooku v sume 500 tis. libier (GBP) uložil britský úrad na ochranu údajov pre rolu tejto americkej firmy v škandále spoločnosti Cambridge Analytica.

Úrad komisára pre informácie (ICO) uviedol, že Facebook umožnil "vážne porušenie zákona". Pokuta je v maximálnej výške, ktorú dovoľovali pravidlá na ochranu údajov platné pred nadobudnutím nariadenia GDPR v máji tohto roka. Informuje o tom portál bbc.com.

Prístup bez jasného súhlasu


Britský úrad na ochranu údajov konštatoval, že Facebook poskytol developerom aplikácií prístup k údajom klientov "bez jasného súhlasu".

"V rokoch 2007 až 2014 Facebook spracoval osobné údaje užívateľov neférovo tým, že umožnil developerom aplikácií prístup k ich informáciám bez dostatočne jasného súhlasu," uviedol ICO vo vyhlásení.

Škandál spoločnosti Cambridge Analytica


Výskumník Aleksandr Kogan a jeho firma GSR použili osobnostný test na zhromaždenie údajov takmer 87 mil. ľudí na Facebooku. Časť týchto údajov zdieľali so spoločnosťou Cambridge Analytica, ktorá ich použila na politickú reklamu v USA.

Britský úrad na ochranu údajov zistil, že prostredníctvom tohto osobnostného testu sa zhromaždili údaje o vyše 1 mil. ľudí aj vo Veľkej Británii.

(1 EUR = 0,88233 GBP)

Viac k témam: Cambridge Analytica, facebook, osobné údaje, pokuta, úrad na ochranu údajov
Zdroj: Webnoviny.sk - Za poskytnutie osobných údajov bez súhlasu zaplatí Facebook pol milióna libier © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.