Piatok, 17. máj 2024
Mimoriadne správy

Za nové vlaky sme podľa Matoviča zaplatili 131 miliónov eur, funkčná je však menej než polovica

 Webnoviny  20. február 2018  342  
Za nové vlaky sme podľa Matoviča zaplatili 131 miliónov eur, funkčná je však menej než polovica

BRATISLAVA 20. februára (WebNoviny.sk) - Z 32 motorových regionálnych vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s., (ZSSK), ktorá ich nakúpila od spoločnosti ŽOS Vrútky, a. s. za 131 mil. eur v rokoch 2011 až 2015, je mimo prevádzky sedemnásť súprav, teda 53 %.

Upozornili na to v utorok zástupcovia hnutia OĽaNO s tým, že nové moderné vlaky pre častú poruchovosť musia nahrádzať staré motorové vlaky bez klimatizácie. Opozičné hnutie vyzvalo ministra dopravy a výstavby Arpáda Érseka, aby túto situáciu riešil.

Odporúčame:
Matovič chce poslať rómske deti povinne do škôlky a ľudí z osád do fabrík

Poslanec a tieňový minister OĽaNO pre dopravu a výstavbu Ján Marosz informoval, že spoločnosti ŽOS Vrútky sa mimoriadne darí pri získavaní zákaziek na nové koľajové vozidlá. "Výsledkom sú motorové vlaky 861. Firma podľa expertnej správy nemala ani najzákladnejšie skúsenosti pri vývoji tak zložitého výrobku a nemala ani možnosť novovyvinuté vozidlo dostatočne vyladiť, vzhľadom na malé počty odoberaných vozidiel," povedal Marosz.

Chyby v chladiacom systéme


Vlaky majú podľa poslanca najčastejšie chyby v chladiacom systéme, motoroch, palubnom elektronickom riadiacom systéme, ako aj na kolesách. Marosz uviedol, že ministerstvo dopravy a výstavby by malo presne určiť, kde a ako má železničná doprava pôsobiť.

"Takýmto spôsobom by sa zistilo, koľko a akých vozidiel železničná osobná doprava skutočne potrebuje. Predišlo by sa smiešnemu a súčasne jalovému prehadzovaniu zodpovednosti za aktuálny problém," vyhlásil poslanec.

Odporúčame:
Predsedníctvo KDH podporuje Hlinu, Vašečka zase cíti priazeň z regiónov

ZSSK a Železnice SR ako správca infraštruktúry sa podľa neho vyhovárajú jeden na druhého, pokiaľ ide o zopovednosť. "Je nevyhnutné stanoviť striktné kvalitatívne štandardy, ktoré majú železničné spoločnosti aj dodávatelia napĺňať, ak chcú dostať svoje peniaze," uzavrel Marosz.

Vzťah Fica a Morica


Líder OĽaNO Igor Matovič upozornil na vzťahy premiéra Roberta Fica a bývalého predsedu SNS Víťazoslava Morica. "Zrejme pred časom urobili dohodu. Moric bude v mene zamestnávateľov rečniť na snemoch strany Smer a za odmenu mu dá Fico štedrú zákazku na výrobu vláčikov. Výsledok vidíme sami - vyhodili sme 131 miliónov eur za nové vlaky, polovica z nich je pravidelne odstavená a ľudia sa vozia v starých haraburdách z roku 1975," vyhlásil Matovič.

Odporúčame:
SaS a OĽaNO idú spoločne do komunálnych volieb, odmietajú spolupracovať s dvomi stranami

"Vyzývame ministra dopravy Arpáda Érseka, aby sa konečne spamätal, nech sa netvári ako nezaujatý prísediaci a nech konečne začne sledovať záujmy ľudí, nie záujmy mecenášov strany Smer alebo Andreja Danka," dodal Matovič.

Predsedom predstavenstva ŽOS Vrútky je Víťazoslav Moric mladší a spolu s Jelou Moricovou je podľa registra partnerov verejného sektora aj konečným užívateľom výhod spoločnosti.

Viac k témam: Arpád Érsek, Igor Matovič, Ministerstvo dopravy a výstavby SR, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Robert Fico
Zdroj: Webnoviny.sk - Za nové vlaky sme podľa Matoviča zaplatili 131 miliónov eur, funkčná je však menej než polovica © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.