Piatok, 4. október 2024
Mimoriadne správy

Miera nezamestnanosti na Slovensku bola opäť nižšia, neklesol však počet ľudí bez práce

 Webnoviny  20. február 2018  394  
Miera nezamestnanosti na Slovensku bola opäť nižšia, neklesol však počet ľudí bez práce

BRATISLAVA 20. februára (WebNoviny.sk) - Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku ku koncu januára tohto roka oproti decembru klesla o 0,06 percentuálneho bodu na 5,88 %. Medziročne bola miera nezamestnanosti minulý mesiac nižšia o 2,76 percentuálneho bodu. Na utorkovej tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič.

Viac ekonomicky aktívnych ľudí


Januárový percentuálny pokles miery evidovanej nezamestnanosti pritom súvisí s tým, že sa od začiatku tohto roka zvýšil počet ekonomicky aktívnych obyvateľov, z ktorého sa percento miery nezamestnanosti počíta.

Odporúčame:
Najdiskutovanejšou témou summitu Visegrádskej štvorky v Budapešti bola migrácia

Miera nezamestnanosti totiž v januári neklesla preto, že sa znížil absolútny počet evidovaných nezamestnaných, ale len preto, že stúpol počet ekonomicky aktívnych ľudí. Ako upozornil Valentovič, zmena počtu ekonomicky aktívnych obyvateľov sa z hľadiska výpočtu miery nezamestnanosti deje od januára každoročne.

Miera nezamestnanosti vyše siedmich percent


Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 163 075 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s decembrom vlaňajška ide o nárast o 1 160 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 72 380 osôb.

Odporúčame:
Zákon o sociálnych podnikoch je podľa Nicholsonovej nepoužiteľný, podobá sa na atómovú fyziku

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 7,12 %.

Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,06 percentuálneho bodu, medziročne to bolo menej o 2,93 percentuálneho bodu. Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci januára 197 268 osôb. Medzimesačne to bol nárast o 1 685 osôb, v porovnaní s januárom vlaňajška je to menej o 76 626 ľudí.

Viac k témam: Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR, nezamestnaní, nezamestnanosť v SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Miera nezamestnanosti na Slovensku bola opäť nižšia, neklesol však počet ľudí bez práce © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.