Piatok, 27. september 2024
Mimoriadne správy

Vyjednávači Európskej únie a Británie pre brexit sa dohodli na prechodnom období

 Webnoviny  19. marec 2018  259  
Vyjednávači Európskej únie a Británie pre brexit sa dohodli na prechodnom období

LONDÝN 19. marca (WebNoviny.sk) - Európska únia a Veľká Británia dosiahli "veľkú časť" dohody, ktorá povedie k "usporiadanému vystúpeniu" Británie z únie. Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier po schôdzke s britským ministrom pre brexit Davidom Davisom uviedol, že obe strany sa dohodli na prechodnom období a označil to za "rozhodujúci krok".

Prechodné obdobie sa začne 29. marca 2019, v deň formálneho odchodu Británie z únie, a jeho cieľom je uľahčiť cestu k budúcim trvalým vzťahom. Informuje o tom portál bbc.com. Britská libra na ohlásenie dohody zareagovala posilnením a voči americkému doláru stúpla nad úroveň 1,4 USD/GBP.

Odporúčame:
Výbor britského parlamentu navrhuje odložiť brexit

Barnier konštatoval, že sa dosiahla dohoda v otázke práv občanov EÚ vo Veľkej Británii a britských občanov v Európskej únii po brexite. Londýn aj Brusel dúfajú, že podmienky dohody o prechodnom období sa budú môcť podpísať na tohtotýždňovom summite EÚ, dodáva bbc.com

Viac k témam: brexit, Európska únia, Veľká Británia
Zdroj: Webnoviny.sk - Vyjednávači Európskej únie a Británie pre brexit sa dohodli na prechodnom období © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.