Utorok, 7. máj 2024
Oblačno  11,5 °C
Mimoriadne správy

Vedenie U.S. Steel Košice je znepokojené vyjadreniami župana Trnku, fabrika nie je na predaj

 Webnoviny  24. september 2019  506  
Vedenie U.S. Steel Košice je znepokojené vyjadreniami župana Trnku, fabrika nie je na predaj

24.9.2019 (Webnoviny.sk) - Vedenie hutníckej spoločnosti U. S. Steel Košice vyslovilo mimoriadne znepokojenie nad podľa neho neprofesionálnymi vyjadreniami predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislava Trnku o situácii v spoločnosti a návrhu na jej odkúpenie.

Košický kraj v pondelok informoval, že ponúkol odkúpenie oceliarne za jedno euro, pričom dočasným vstupom chce predísť následkom negatívneho vývoja v podniku, najmä prepúšťaniu ďalších zamestnancov.

Neférové podmienky na trhu


Počas skoro dvojhodinového stretnutia boli prediskutované témy, týkajúce sa aktuálnej situácie v oceliarskom sektore. Hutnícka fabrika v Košiciach, tak ako každý výrobca oceliarskych výrobkov v Európskej únii, musí čeliť neférovej konkurencii dovozcov z tretích krajín mimo EÚ, ktoré nie sú zaťažené nákladmi vyplývajúcimi z environmentálnej legislatívy EÚ," zareagovala v utorok spoločnosť U. S. Steel Košice. Vedenie firmy sa stretlo s košickým županom v piatok 20. septembra na jeho žiadosť.

Zástupcovia manažmentu oznámili, že aj napriek neľahkej situácii na európskom i celosvetovom trhu s oceľou je U. S. Steel Košice aj naďalej schopná plniť kvalitatívne požiadavky svojich zákazníkov, dodávať im výrobky včas a napredovať v rámci svojej stratégie. „Chceli sme a chceme veriť, že obsah diskusie a informácie, poskytnuté vedením spoločnosti, dostatočne ozrejmili predstaviteľovi kraja a ďalším prítomným aktuálne neférové podmienky na trhu v EÚ. O to viac sme boli prekvapení, keď v závere nášho stretnutia pán predseda Trnka verbálne prezentoval svoju ponuku, ktorá nie je opodstatnená a nie je založená na žiadnom reálnom základe," poznamenala spoločnosť. Fabrika podľa jej vedenia nie je na predaj a o to viac je podľa neho ťažko pochopiteľné, prečo sa predseda Košického kraja rozhodol komunikovať s médiami o téme, ktorá je absolútne irelevantná.

Politická taktika na pozornosť v médiách


Spoločnosť si myslí, že to bola len politická taktika na pritiahnutie pozornosti v médiách. „U. S. Steel Košice preferuje a uprednostňuje transparentný a férový prístup v rokovaniach a diskusiách so všetkými partnermi v oblasti podnikateľských aktivít, ako aj s predstaviteľmi štátu i lokálnych samospráv," poznamenala oceliareň. Postup predsedu Košického kraja hodnotí spoločnosť ako neférový a urážajúci tak jej manažment, ako aj všetkých jej zamestnancov. „Chceme uistiť našich zamestnancov i verejnosť, že U. S. Steel Košice sa bude naďalej zameriavať na svoju podnikateľskú stratégiu, každodenný bezpečný výkon práce, ochranu nášho životného prostredia a na výrobu vysoko kvalitnej ocele pre našich zákazníkov," uzavrela spoločnosť.

Košický samosprávny kraj v pondelok tiež informoval, že má obavu o ďalší osud fabriky U. S. Steel Košice, ktorá je najväčším zamestnávateľom v kraji. Oceliarne ohlásili do konca roka 2021 odchod 2 500 zamestnancov. „V závode a jeho dcérskych spoločnostiach pracuje celkovo 12-tisíc ľudí, preto sa tejto situácii nemôžeme nečinne prizerať. Máme obavu o zachovanie konkurencieschopnosti podniku, o jeho dlhodobé prežitie a tiež o zachovanie zamestnanosti v kraji,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

Investičný dlh spoločnosti


Košický župan inicioval s predstaviteľmi oceliarní stretnutie, kde sa informoval o súčasnej situácii v podniku a tiež na víziu spoločnosti. Za najväčší problém závodu označil prezident U. S. Steel James Bruno takzvané environmentálne dane Európskej únie. Výrobcovia z EÚ sa cítia byť týmito poplatkami diskriminovaní, producenti ocele z krajín mimo Únie majú voči nim konkurenčnú výhodu.

Na stretnutí otvoril Trnka aj otázku investičného dlhu, ktorý kraj považuje za hlavný dôvod stagnácie podniku, nedostatočného odbytu a následného znižovania stavov zamestnancov. Investičný dlh americkej spoločnosti je odhadovaný na približne jednu miliardu eur. „Nazdávame sa, že hlavne nízka miera investícií do modernizácie a rozvoja podniku má za následok znižovanie konkurencieschopnosti U. S. Steel na trhu,“ poznamenal Trnka.

Viac k témam: oceľ, USSK U. S. Steel Košice
Zdroj: Webnoviny.sk - Vedenie U.S. Steel Košice je znepokojené vyjadreniami župana Trnku, fabrika nie je na predaj © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.