Piatok, 22. november 2024
Mimoriadne správy

Väčšina reštaurácií už prepustila brigádnikov a časť zamestnancov, pomoc v druhej vlne je nutná

 Webnoviny  19. október 2020  330  
Väčšina reštaurácií už prepustila brigádnikov a časť zamestnancov, pomoc v druhej vlne je nutná

19.10.2020 (Webnoviny.sk) - Zamestnanosť v gastrosektore klesne bez ohľadu na pomoc, no rýchla a adekvátna pomoc v druhej vlne je podľa prevádzkovateľov nevyhnutná. Konštatoval to v pondelok Ján Laš z iniciatívy Zachráňme gastro. Zároveň dodal, že väčšina gastro prevádzok čerpala a čerpá počas koronakrízy štátnu pomoc na zamestnanca, respektíve pokles tržieb.

Pomoc s nájomným však podľa iniciatívy naráža na problémy, keďže je pri nej nevyhnutná spolupráca s prenajímateľom, ktorý nie je vždy ochotný kooperovať.

Nečerpateľná pomoc s nájomným


Novú pomoc od štátu pre podnikateľov v dôsledku druhej vlny pandémie členovia iniciatívy vítajú, čakajú na jej vykonávacie predpisy, no väčšina z nich očakáva, že im pomôže len na pár mesiacov.

"Navyše, táto pomoc nerieši hudobné kluby a nočné podniky, ktoré sú zo zákona zatvorené už od septembra, hoci pomoc je účinná až od októbra," doplnil Laš.

Drvivá väčšina reštaurácií už prepustila brigádnikov a časť zamestnancov. "Zástupcovia iniciatívy aj preto v najbližších dňoch požiadajú o stretnutie ministrov dopravy, hospodárstva a financií, aby s nimi hovorili o možnom zjednodušení, o urýchlení dostupnosti vyčlenených peňazí a o možných scenároch pomoci gastrosektoru po pandémii. Témami budú aj možnosti znížiť hranicu podpory z ministerstva dopravy zo 40 % prepadu tržieb na 20 % i konkrétne návrhy ako vyriešiť pomoc s nájomným, ktoré sa javí pre väčšinu postihnutých reštaurácií ako nečerpateľné a mnohé reštaurácie ho musia ďalej platiť v plnej výške," pokračoval Laš.

Jedna z najvyšších sadzieb DPH


Zásadnou požiadavkou iniciatívy Zachráňme gastro ostáva dočasné zníženie DPH pre reštauračné služby, ktorá má na Slovensku jednu z najvyšších sadzieb v EÚ.

"Zníženie tejto dane by priamo, jednoducho a bez administratívnych komplikácií oživilo celý sektor, dostalo ho na európsky štandard a pomohlo nadýchnuť sa po pandémii s čo najmenším počtom bankrotov a prepúšťaní,“ uzavrel Laš.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, iniciatíva Zachráňme gastro
Zdroj: Webnoviny.sk - Väčšina reštaurácií už prepustila brigádnikov a časť zamestnancov, pomoc v druhej vlne je nutná © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.