Štvrtok, 2. máj 2024
Jasno  12,2 °C
Mimoriadne správy

V prímestských autobusoch a vybraných vlakoch na Slovensku platí polovičná zľava

 Webnoviny  16. september 2018  343  
V prímestských autobusoch a vybraných vlakoch na Slovensku platí polovičná zľava

BRATISLAVA 16. septembra (WebNoviny.sk) - S polovičnou zľavou možno cestovať počas Európskeho týždňa mobility od 16. do 22. septembra v prímestských autobusoch a vo vybraných vlakoch štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. (ZSSK).

V niektorých mestách je zľavnená, resp. bezplatná mestská hromadná doprava pre cestujúcich s vodičským preukazom.

Do tohtoročnej kampane na podporu väčšieho využívania verejnej dopravy, bicyklov či chôdze namiesto áut pod názvom "Kombinuj a choď!" sa prvý raz zapojili všetky samosprávne kraje ako objednávatelia prímestskej autobusovej dopravy a tiež polstovka miest a obcí.

Kampaň "Skús bus"


Pre Zväz autobusovej dopravy (ZAD) je Európsky týždeň mobility potvrdením celoročnej podpory udržateľnej mestskej mobility.

Odporúčame:
Bratislavská MHD bude počas Európskeho týždňa mobility pre vodičov áut zadarmo

"Vzorce správania ľudí je potrebné zmeniť tak, aby preferovali verejnú dopravu pri cestovaní za prácou či do škôl, prípadne v kombinácii s nemotorizovanými spôsobmi dopravy. Iba tak dokážeme bojovať s nadmerným hlukom, problematickým parkovaním či znečisťovaním ovzdušia, ktoré spôsobuje individuálny automobilizmus," upozornil prezident ZAD a generálny riaditeľ spoločnosti Slovak Lines, a.s,. Peter Sádovský.

V Bratislave, kde jazdí najviac osobných áut, je možné využiť prímestské autobusy bezplatne, ak začiatočná i konečná zastávka je na území mesta a cestujúci sa preukáže vodičským preukazom. Autobusoví dopravcovia sa do akcie zapojili aj vlastnou informačnou kampaňou "Skús bus" trvajúcou mesiac.

Bratislavská MHD pre vodičov zadarmo


Mestská doprava v Bratislave bude zadarmo pre vodičov s platným oprávnením len na denných linkách v rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK).

RegioJet, a. s, bude 22. septembra, na Deň bez áut, prepravovať cestujúcich zadarmo vo vlakoch na trati Bratislava - Komárno. "Integrovaná doprava je celoeurópskym trendom vývoja verejnej dopravy, pretože je plnohodnotnou a ekologickou alternatívou voči dlhodobo neudržateľnej automobilovej doprave v metropolách," informovala generálna riaditeľka Bratislavskej integrovanej dopravy, a. s, Zuzana Horčíková.

Cestovanie s jedným lístkom u štyroch dopravcov v IDS BK podľa nej ponúka nielen viac autobusov a vlakov, ale aj pohodlné prestupy vďaka nadväzným spojeniam na vlaky. "Veríme, že v kombinácii s dodatočnými zľavami sa nám podarí motivovať ľudí, aby cestovanie po novom, integrovanou dopravou, vyskúšali," dodala Horčíková.

Do kampane sa zapája aj Arriva


Kampaň "Kombinuj a choď!" podporujú aj autobusové spoločnosti skupiny Arriva, zabezpečujúce prímestskú a mestskú hromadnú dopravu v Nitrianskom, Trnavskom, Žilinskom a Košickom kraji. Prímestská doprava v nich bude tiež so zľavou 50 %. Obyvatelia a návštevníci Trnavy a Hlohovca môžu celý týždeň využívať mestskú dopravu zadarmo, v Nitre so zľavou. Mestská doprava bude bezplatná 22. septembra v Trnave, Nových Zámkoch, Štúrove, Šali, Komárne a Leviciach (aj 21. septembra), v Piešťanoch a Senici 20. septembra.

"Arriva aktuálne zabezpečuje mestskú hromadnú dopravu v 19 mestách na celom Slovensku," uviedol generálny riaditeľ spoločností Arriva na Slovensku László Ivan. "V spolupráci so samosprávami a objednávateľmi sa usilujeme okrem zavádzania inteligentných, tzv. smart riešení, aj o propagovanie verejnej dopravy prostredníctvom aktivít počas Európskeho týždňa mobility, čím chceme poukázať na to, že cestovanie v autobusoch je pohodlné a prispieva k ochrane životného prostredia," priblížil Ivan. Ako dodal, robia všetko preto, aby ich cestujúci mohli vo verejnej doprave cestovať bezpečnejšie, rýchlejšie, plynulejšie a pohodlnejšie.

V rámci inteligentných dopravných riešení je podľa Ivana potrebné aj ďalej modernizovať a rozvíjať najmä infraštruktúru a zavádzať moderné informačné technológie. "Cestovanie verejnou dopravou bude cestujúci považovať za lepšie riešenie až vtedy, keď bude mať možnosť cestovať v čistom, modernom a pohodlnom autobuse či vlaku, bude mať o svojej ceste a možnostiach prestupu dostatok informácií v reálnom čase a zároveň bude môcť dať okamžitú spätnú väzbu na spokojnosť, resp. nespokojnosť s dopravnými službami," zdôraznil Ivan.

Viac k témam: Arriva, ETM Európsky týždeň mobility, kampaň "Kombinuj a choď!", kampaň "Skús bus", ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko, Zväz autobusovej dopravy
Zdroj: Webnoviny.sk - V prímestských autobusoch a vybraných vlakoch na Slovensku platí polovičná zľava © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.