Piatok, 3. máj 2024
Mimoriadne správy

Štátne železnice bezplatne prepravili milióny Slovákov, najväčšou skupinou však neboli študenti

 Webnoviny  16. september 2018  326  
Štátne železnice bezplatne prepravili milióny Slovákov, najväčšou skupinou však neboli študenti

BRATISLAVA 16. septembra (WebNoviny.sk) - Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) prepravila za osem mesiacov tohto roka podľa predbežných údajov viac ako 17 miliónov cestujúcich s nárokom na bezplatnú prepravu.

Železničnú dopravu využili aj cudzinci


Je to rovnaké množstvo ako v tom istom období minulého roka. Podiel bezplatných pasažierov vo vlakoch národného osobného dopravcu predstavuje približne polovicu z celkového počtu cestujúcich.

Odporúčame:
Cestujúci uväznení vo vlaku v Bratislave majú byť nadštardandne odškodení, tvrdí minister Érsek

Ako ZSSK informovala agentúru SITA, k 31. augustu evidovala celkovo 1 160 443 cestujúcich zaregistrovaných na bezplatnú prepravu. "Z toho 45,4 % tvoria žiaci a študenti a 54,6 % tvoria dôchodcovia. Z celkového počtu zaregistrovaných na bezplatnú prepravu 4,3 % predstavujú cudzinci," uviedol riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Štátny železničný dopravca predpokladá, že za celý rok 2018 prepraví svojimi vlakmi dohromady 74 miliónov cestujúcich, čo by znamenalo plánovaný medziročný nárast o 2,1 %.

Očakávajú výraznejší nárast


"Predovšetkým v druhom polroku tohto roka očakávame výraznejší medziročný nárast. Samozrejme, zmeny prepravných návykov cestujúcich vo verejnej doprava sa neuskutočňujú okamžite a je možné ich sledovať až s určitým časovým odstupom," dodal Kováč.

Odporúčame:
Foto: Na Hlavnej stanici v Bratislave otvorili novú čakáreň, je v historickej časti budovy

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s., vznikla ako samostatný osobný dopravca začiatkom roku 2005. Je jednou z troch nástupníckych spoločností bývalých jednotných železníc.

Má základné imanie 212,44 mil. eur a jej jediným akcionárom je štát v zastúpení Ministerstva dopravy a výstavby SR. Spoločnosť vykonáva osobnú dopravu vo verejnom záujme na základe objednávky štátu a od decembra 2016 opäť prevádzkuje komerčné IC vlaky bez podpory štátu.

Viac k témam: dôchodcovia, študenti, ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk - Štátne železnice bezplatne prepravili milióny Slovákov, najväčšou skupinou však neboli študenti © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.