Utorok, 3. september 2024
Mimoriadne správy

V oblasti náhrady príjmu počas nezamestnanosti patrí Slovensko k najštedrejším krajinám Únie, podpora však trvá len krátku dobu

 Webnoviny  18. august 2024  108  
V oblasti náhrady príjmu počas nezamestnanosti patrí Slovensko k najštedrejším krajinám Únie, podpora však trvá len krátku dobu

18.8.2024 (SITA.sk) - Slovensko patrí k najštedrejším krajinám v oblasti náhrady príjmu počas nezamestnanosti. S priemerom náhrady 66 % čistého mesačného príjmu počas trvania doby podpory sme sa spomedzi všetkých členských krajín umiestnili na piatom mieste.

Naopak, v počte mesiacov podpory sa Slovensko nachádza na spodnej priečke medzi krajinami Európskej únie (EÚ), keďže poskytuje podporu iba na obdobie šiestich mesiacov, kratšie obdobie poskytujú už len dve ďalšie krajiny. Informoval o tom Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA).

Podpora v rozmedzí 6 až 24 mesiacov


Medzi staršími členmi EÚ, kde býva maximálna doba podpory dlhšia, a štátmi postkomunistického bloku, ktoré zvyčajne poskytujú kratšiu dobu pomoci, sú významné rozdiely. Maximálna doba podpory sa v krajinách EÚ pohybuje obvykle v rozmedzí 6 až 24 mesiacov.

Napríklad Maďarsko poskytuje najkratšiu pomoc len na 3 mesiace, zatiaľ čo Rakúsko má teoreticky neobmedzenú dĺžku podpory s postupne klesajúcou výškou. Na druhej strane, najmenej kompenzuje Poľsko s priemerom 19 % príjmu, zatiaľ čo najviac poskytuje Luxembursko, až 86 % počas 12 mesiacov.

Podmienky priznania podpory sa líšia


Podmienky priznania podpory v nezamestnanosti sa líšia v jednotlivých krajinách, no spravidla zahŕňajú predchádzajúce prispievanie do systému sociálneho zabezpečenia a aktívne hľadanie si práce.

„Minimálne v 13 krajinách sa dĺžka či výška podpory odvíja od veku prijímateľa alebo od dĺžky doby prispievania na sociálne zabezpečenie. Prihliada sa na horšie možnosti zamestnať sa najmä u starších žiadateľov," uvádza ISA s tým, že Slovensko tieto pravidlá neuplatňuje a parametre podpory sú pre každého rovnaké.




Viac k témam: náhrada príjmu, Nezamestnanosť, Sociálne
Zdroj: SITA.sk - V oblasti náhrady príjmu počas nezamestnanosti patrí Slovensko k najštedrejším krajinám Únie, podpora však trvá len krátku dobu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.