Utorok, 3. september 2024
Mimoriadne správy

Osobné bankroty v júli na Slovensku klesli. Takmer dve tretiny dlžníkov boli muži

 Webnoviny  18. august 2024  101  
Osobné bankroty v júli na Slovensku klesli. Takmer dve tretiny dlžníkov boli muži

18.8.2024 (SITA.sk) - Tohtoročný júl priniesol pokles v počte osobných bankrotov na Slovensku. Celkovo využilo tento inštitút 756 občanov, čo predstavuje po slabšom januári a marci tretí najnižší mesačný počet v tomto roku.

„V máji spadlo do bankrotu 937 ľudí, v júni 850 a v júli 756. Aj keď celkové čísla klesajú a v niektorých mesiacoch naopak rastú, vidíme pokračovanie určitých trendov,“ uviedla hlavná analytička CRIF – Slovak Credit Bureau Jana Marková.

Dominovali muži


Z celkového počtu bankrotov pripadalo 465 na mužov a 291 na ženy. U mužov dlhodobo dominuje veková skupina 30 až 39 rokov, čo sa potvrdilo aj v júli. V tejto vekovej kategórii bolo 141 dlžníkov. U žien je to skupina 40 až 49 rokov, ktorá bola najčastejšia v piatich zo siedmich mesiacov tohto roka. Tieto údaje podľa Markovej dokazujú, že finančné problémy zasahujú najmä ľudí v produktívnom veku.

Osobné bankroty sa však nevyhýbajú ani seniorom. Najstarším dlžníkom v júli bol 80-ročný muž, zatiaľ čo najstaršia žena mala 77 rokov.

„Finančné problémy môžu postihnúť ľudí v každom veku a aj starší ľudia čelia ekonomickým výzvam, ktoré môžu viesť k osobnému bankrotu. Zaznamenali sme aj unikátny prípad manželského páru šesťdesiatnikov s bydliskom na miestnom úrade. Takéto prípady poukazujú na komplexnosť problému osobných bankrotov a jeho dopad na rôzne vekové skupiny,“ doplnila Marková.

Len malé množstvo vysokoškolsky vzdelaných ľudí


Už tradične je medzi bankrotujúcimi len malé množstvo vysokoškolsky vzdelaných ľudí. V júli zbankrotovalo 13 vysokoškolsky vzdelaných mužov a deväť žien. Až 97 % dlžníkov bolo bez vysokoškolského vzdelania. Z analýzy CRIF ďalej vyplýva, že 85 dlžníkov, čo predstavuje vyše 11 % z celkového počtu, boli ľudia bez domova.

Bankroty postihli aj sedem manželských párov a 14 ľudí s príbuzenskými väzbami. Z regionálneho hľadiska dominoval už tretí mesiac po sebe Prešovský kraj so 134 bankrotmi, nasledovaný Košickým a Bratislavským krajom.

CRIF – Slovak Credit Bureau zabezpečuje prevádzku slovenských úverových registrov, bankového aj nebankového. Vznikla v roku 2004. Jej jediným akcionárom je medzinárodná skupina CRIF, ktorá je štvrtým najväčším prevádzkovateľom úverových registrov a systémov pre podporu úverového rozhodovania na svete.

Viac k témam: Bankrot, Osobný bankrot
Zdroj: SITA.sk - Osobné bankroty v júli na Slovensku klesli. Takmer dve tretiny dlžníkov boli muži © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.