Štvrtok, 2. máj 2024
Prevažne slnečno  16,5 °C
Mimoriadne správy

USA, Kanada a Mexiko podpísali zmluvu NAFTA, ktorá nahradí dohodu o voľnom obchode

 Webnoviny  30. november 2018  384  
USA, Kanada a Mexiko podpísali zmluvu NAFTA, ktorá nahradí dohodu o voľnom obchode

BUENOS AIRES 30. novembra (WebNoviny.sk) - Americký prezident Donald Trump, kanadský premiér Justin Trudeau a prezident Mexika Enrique Pena Nieto pred začiatkom summitu organizácie G20 v Buenos Aires podpísali novú dohodu, ktorá nahrádza Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA). Prezident USA novú dohodu privítal ako "priekopnícky úspech". "Je skvelá pre všetky naše krajiny," povedal Trump o novej zmluve.

Ďalším krokom je schválenie dohody v parlamentoch, čo sa však môže ukázať ako náročná úloha v USA, hlavne teraz, keď od januára budú Snemovňu reprezentantov ovládať demokrati namiesto Trumpových republikánov. Demokrati a ich spojenci už žiadajú zmeny v dohode.

Niekoľko hodín po jej podpise líder demokratov v Senáte amerického Kongresu Chuck Schumer uviedol, že na to, aby dohoda získala väčšinovú podporu v Kongrese, musí obsahovať silnejšiu ochranu trhu práce a ochranu životného prostredia a "musí preukázať, že je čistým prínosom pre rodiny zo strednej vrstvy a pracujúcich ľudí".

Viac k témam: Donald Trump, Enrique Pena Nieto, Justin Trudeau, Kanada, NAFTA Severoamerická dohoda o voľnom obchode, USA
Zdroj: Webnoviny.sk - USA, Kanada a Mexiko podpísali zmluvu NAFTA, ktorá nahradí dohodu o voľnom obchode © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.