Piatok, 26. apríl 2024
Mimoriadne správy

USA chystajú ďalšie clá na čínsky tovar za 300 miliárd dolárov, dotknú sa mlieka, ocele aj hliníka

 Webnoviny  14. máj 2019  208  
USA chystajú ďalšie clá na čínsky tovar za 300 miliárd dolárov, dotknú sa mlieka, ocele aj hliníka

WASHINGTON 14. mája (WebNoviny.sk) - USA odštartovali proces, ktorý je nevyhnutný na uvalenie ciel na ďalší dovoz z Číny. Proces formálne začal Úrad splnomocnenca USA pre obchod, ktorý načrtol potenciálne clá do výšky 25 percent na import čínskych tovarov v hodnote približne 300 mld. USD ročne.

Verejné vypočúvanie sa uskutoční 17. júna, potom bude nasledovať ďalší týždeň na vyjadrenia, čo znamená, že clá sa môžu uvaliť najskôr 24. júna. Informoval o tom portál cnbc. com.

Úrad splnomocnenca USA pre obchod na svojej internetovej stránke zverejnil zoznam tovarov, na ktoré sa majú vzťahovať potenciálne clá. V zozname sú zahrnuté "v podstate všetky produkty, ktoré v súčasnosti nepokrývajú" predošlé clá uvalené na čínsky dovoz. Ide o tovary od mlieka po oceľ a hliník.

Americký prezident Donald Trump v pondelok na Twitteri uviedol, že Čína bude "postihnutá veľmi silno", ak nedosiahne dohodu o obchode. Trump zároveň konštatoval, že Čína mala takmer dokončenú "skvelú dohodu", ale "vycúvala z nej".

(1 EUR = 1,1245 USD)

Viac k témam: clá USA, obchodná vojna
Zdroj: Webnoviny.sk - USA chystajú ďalšie clá na čínsky tovar za 300 miliárd dolárov, dotknú sa mlieka, ocele aj hliníka © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.