Štvrtok, 18. apríl 2024
Zamračené  8 °C
Mimoriadne správy

Operácia nesprávneho kolena v Nitre mala dohru. Operatér prišiel o miesto a odvolali aj primára

 Webnoviny  14. máj 2019  234  
Operácia nesprávneho kolena v Nitre mala dohru. Operatér prišiel o miesto a odvolali aj primára

NITRA 14. mája (WebNoviny.sk) – Nedávny prípad operácie nesprávneho kolena bol témou stretnutia ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej s vedením Fakultnej nemocnice v Nitre.

Zástupcovia nemocnice šéfku rezortu v utorok v Bratislave informovali, že v prípade došlo k procesnej chybe a nemocnica s rodinou aktívne komunikuje. Vedenie Fakultnej nemocnice v Nitre čaká na závery Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Pripravujú nové vyhlášky


Ministerka Kalavská zdôraznila, že takéto prípady by sa nemali stávať. Odhliadnuc od prípadu v Nitre pripravil rezort novelu týkajúcu sa bezpečnosti pacienta, ktorú v pondelok schválil parlament.

„Pripravená je aj vyhláška ministerstva zdravotníctva o minimálnych požiadavkách na interný systém hodnotenia bezpečnosti pacienta, ktorá upravuje obsahovo postupy, aby sa predchádzalo podobným nežiadúcim situáciám. Súbežne je v príprave materiál novelizujúci indikátory kvality, ktorý obsahuje i indikátory mapujúce oblasť bezpečnosti pacienta a kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti,“ povedala Kalavská.

Ministerstvo zdravotníctva sa bude o prípad z Nitry v pravidelných intervaloch zaujímať prostredníctvom Úradu pre riadenie podriadených organizácii, doplnila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Vyvodili personálnu zodpovednosť


Generálna riaditeľka Fakultnej nemocnice v Nitre Jarmila Mikušová uviedla, že nemocnica vyvodila personálnu zodpovednosť voči viacerým zamestnancom.

„Odvolaný je primár Kliniky úrazovej chirurgie a ortopédie, takisto hlavná sestra operačných sál, v súčasnosti prebieha ukončenie pracovného pomeru s hlavným operatérom, bude vyhlásené nové výberové konanie na prednostu aj nový konkurz na primára operačných sál. Nemocnica takisto vyvodila dôsledky aj voči ďalším pracovníkom, ktorých sa prípad týkal,“ informovala Mikušová.

V súčasnosti je klinika pod zvýšeným dohľadom vedenia nemocnice, ako aj hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva pre ortopédiu. Vo Fakultnej nemocnici Nitra ročne operujú 26 000 pacientov.

Vymenili nesprávny kĺb


Lekári mali 75-ročnému mužovi z Nitry vymeniť kĺb na pravom kolene, vymenili mu ho však na ľavom. Obrátil sa na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ako pre agentúru SITA povedala hovorkyňa úradu Radoslava Muchová, podnet od pacienta prijali 9. apríla.

„Momentálne v danej veci stále prebieha dohľad, o výsledku ktorého môže úrad informovať až po jeho ukončení. Ak úrad zistí nedostatky, môže poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti uložiť pokutu, zákaz výkonu zdravotníckeho povolania najviac na jeden rok či opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov,“ uviedla Muchová.

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ktorý je právnickou osobou, môže dostať pokutu do 9 958 eur. Výšku pokuty určuje úrad podľa závažnosti zistených nedostatkov a ich následkov.

Jedenásť dohľadov


V druhom medializovanom prípade, keď pacientovi v nitrianskej nemocnici vložili do kolena vložku určenú pre druhé koleno a musel byť operovaný dvakrát, úrad zatiaľ nedostal zo strany pacienta podnet.

Momentálne prebieha vo Fakultnej nemocnici Nitra 11 dohľadov. V roku 2017 tu úrad robil 42 dohľadov, z toho šesť podnetov bolo opodstatnených a nemocnici vyrubili pokuty vo výške 12 500 eur. V roku 2018 to bolo 41 dohľadov, z toho tri opodstatnené a pokuta dosiahla 500 eur.

Viac k témam: Fakultná nemocnica v Nitre, minister zdravotníctva SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Operácia nesprávneho kolena v Nitre mala dohru. Operatér prišiel o miesto a odvolali aj primára © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.