Sobota, 27. apríl 2024
Mimoriadne správy

Únia miest Slovenska je po rokovaní s ministerstvom nespokojná s návrhom rozpočtu

 Webnoviny   7. december 2023  161  
Únia miest Slovenska je po rokovaní s ministerstvom nespokojná s návrhom rozpočtu

7.12.2023 (SITA.sk) - Únia miest Slovenska (ÚMS) je po rokovaní s Ministerstvom financií SR (MF SR) nespokojná s návrhom rozpočtu pre rok 2024.

Návrh opatrení


Ako uviedla hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová, od rezortu očakáva najneskôr v prvom štvrťroku budúceho roka návrh ďalších kompenzačných opatrení na výdavky, ktoré návrh rozpočtu nezohľadnil.

„Návrh rozpočtu pre rok 2024 bude pre samosprávy znamenať zníženie rozsahu a kvality služieb poskytovaných obyvateľom, a to aj napriek zvyšovaniu daní a poplatkov, ku ktorým boli mestá nútene pristúpiť," uviedla.

ÚMS upozornila, že podielové dane budú v budúcom roku na úrovni roku 2023, napriek zvýšeným výdavkom, ktoré majú mestá na mzdy zvýšené z rozhodnutia štátu.

Ďalšie zvýšenie výdavkov vyvolané infláciou sa týka aj jedální v školách, centier voľného času, škôlok, osvetlenia, kosenia, oprav ciest, či bezpečnosti ," poznamenala hovorkyňa s tým, že vo všetkých týchto službách majú mestá zvýšené výdavky rovnako, ako ich majú aj všetky domácnosti.

Zastavenie čerpania eurofondov


Táto situácia podľa ÚMS súčasne zastavuje rozvojové aktivity a čerpanie eurofondov v mestách, ktoré nemajú prostriedky na prípravu potrebných projektov.

„Matovičova a Hegerova vláda poškodila svojimi rozhodnutiami samosprávu a tieto škody je potrebné čo najskôr vyriešiť. Potreba dofinancovania samospráv v stovkách miliónov eur je nevyhnutná," apeluje ÚMS.

Zástupcovia MF SR prisľúbili priebežné konzultácie k identifikovaným problémom a deklarovali snahu ministerstva zabrániť prijímaniu rozhodnutí s finančnými vplyvmi na samosprávu.

Viac k témam: Eurofondy, Hegerova vláda, Hovorkyňa, Matovičova vláda (OĽaNO-Sme rodina-SaS-Za ľudí), Opatrenia, podielové dane, Rozpočet, Výdavky
Zdroj: SITA.sk - Únia miest Slovenska je po rokovaní s ministerstvom nespokojná s návrhom rozpočtu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.