Nedeľa, 29. september 2024
Jasno  2,5 °C
Mimoriadne správy

Súkromné firmy môžu získať licencie pre online hazardné hry, navrhuje ministerstvo financií

 Webnoviny  24. september 2018  355  
Súkromné firmy môžu získať licencie pre online hazardné hry, navrhuje ministerstvo financií

BRATISLAVA 24. septembra (WebNoviny.sk) - Slovensko čakajú významné zmeny v oblasti hazardných hier. Ministerstvo financií totiž pripravilo nový zákon o hazardných hrách, ktorým okrem iného umožní uchádzať sa o licencie na prevádzkovanie hazardných hier prostredníctvom internetu domácim spoločnostiam, ako aj firmám z Európskej únie.

Nové vymedzenie hazardných hier


Podľa aktuálnej legislatívy má totiž na prevádzkovanie týchto hier monopol národná lotériová spoločnosť Tipos. S novými pravidlami pritom súvisí aj nové vymedzenie druhov hazardných hier a vymedzenie novej štruktúry a hierarchie licencií. Novinkou má byť aj nový Úrad pre reguláciu hazardných hier, ktorý má mať kontrolu hazardu na starosti.

Odporúčame:
SaS žiada odchod Makóa. Ak nepadne, opozícia chce odvolávať Kažimíra

Z novej legislatívy by mal pritom ťažiť aj rozpočet. Za udelenie licencií a z následných poplatkov by malo podľa prepočtov rezortu financií v budúcom roku do verejných zdrojov pribudnúť vyše 64 mil. eur, v roku 2020 dodatočných takmer 25 mil. eur.

Na druhej strane zriadenie nového úradu si vyžiada ročné náklady zhruba 6 mil. eur. Nový zákon má navrhovanú účinnosť od 1. marca budúceho roka a už v najbližších dňoch by ho mal prerokovať vládny kabinet.

Štandardy európskeho prostredia


Navrhované nastavenie systému hazardných hier na Slovensku, ktorý má byť postavený na zavedení systému dane z výhier a možnosti prevádzkovať online kasína platne licencovanými spoločnosťami pritom podľa Asociácie stávkových spoločností SR posúva slovenský trh k štandardnému európskemu prostrediu.

Výkonný riaditeľ asociácie Peter Papanek tvrdí, že práve takýto prístup pomáha vytlačiť nelegálnych prevádzkovateľov na internete a zmenšiť čierny trh. Zároveň štát získa väčšiu kontrolu nad trhom s hazardnými hrami a hráči vyššiu spotrebiteľskú ochranu.

Odporúčame:
Medzinárodné inštitúcie označili najväčšie problémy Slovenska, patrí k nim nielen korupcia

"Sme presvedčení, že takto postavená filozofia legislatívy je v skutočnosti najefektívnejším nástrojom na potieranie nelegálneho čierneho trhu a vedie v konečnom dôsledku k lepšej ochrane spotrebiteľa a prevencii proti hraniu mladistvých či závislých," povedal Papanek.

Tieto tvrdenia potvrdzujú podľa asociácie aj skúsenosti zo zahraničia. Podľa autora reforiem hazardných hier v Dánsku a Švédsku Mortena Rondeho totiž ak nie je k dispozícii atraktívna ponuka online hier, hráči skončia na nelegálnych stránkach.

Podpora trendu liberalizácie


"Pri pohľade na ponuku hier v Európe a vo svete je zjavné, že čierny trh má obrovské rozmery. Nijako nechráni hráčov ani mladistvých a štáty prichádzajú o dane a poplatky. Najhoršia situácia je v tých krajinách, ktoré uplatňujú zlý spôsob zdaňovania alebo príliš vysokú sadzbu dane. Najväčší čierny trh majú krajiny, v ktorých sa uplatňuje daň z obratu," povedal Ronde. Podľa štúdie spoločnosti PwC je pritom optimálna daňová sadzba na daň z hrubých výhier na úrovni 20 %.

Odporúčame:
Minister Kažimír hľadá náhradu za Imreczeho, opozíciou kritizovaný Makó to však nebude

Ako dodal výkonný riaditeľ Asociácie stávkových spoločností SR Peter Papanek, jediným logickým krokom správnym smerom z pohľadu asociácie je dlhodobá podpora trendu liberalizácie. Tá totiž podľa neho neznamená rozširovanie hazardných hier či ohrozovanie mládeže.

"Skúsenosti zo sveta a iných krajín ukazujú, že liberalizácia neznamená geometrický nárast počtu hráčov oproti súčasnosti a ani závislých, ale práve naopak väčšiu kontrolu štátu nad tým, kto hrá, a zároveň aj nové príjmy, o ktoré v súčasnosti prichádza v dôsledku čierneho trhu," dodal Papanek.

Viac k témam: hazardné hry, Ministerstvo financií SR, Peter Kažimír, Tipos
Zdroj: Webnoviny.sk - Súkromné firmy môžu získať licencie pre online hazardné hry, navrhuje ministerstvo financií © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.