Sobota, 18. máj 2024
Slnečno  17,9 °C
Mimoriadne správy

Kartel OPEC nezvýši ťažbu ropy, aj napriek výzve amerického prezidenta Trumpa

 Webnoviny  24. september 2018  284  
Kartel OPEC nezvýši ťažbu ropy, aj napriek výzve amerického prezidenta Trumpa

ALŽÍR 24. septembra (WebNoviny.sk) - Zasadanie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a štátov, ktoré s ňou spolupracujú, neprijalo rozhodnutie o zvýšení ťažby napriek výzve amerického prezidenta Donalda Trumpa na zníženie cien ropy.

Saudskoarabský minister energetiky Chálid al-Falíh po nedeľňajšom zasadaní kartelu v Alžíri novinárom povedal, že zúčastnené krajiny v uplynulých troch mesiacoch poskytli "množstvo dodávok, aby vykompenzovali poklesy" zo strany Iránu, Venezuely a Mexika.

Odporúčame:
Ľahká americká ropa si pripísala 0,7 percenta, cena zlata naopak klesla

"Trhy sú dnes značne v rovnováhe, existuje veľa ponuky, aby sa dostala ku ktorémukoľvek zákazníkovi, ktorý ju potrebuje," povedal minister.

Na zasadaní OPEC-u v Alžíri sa zúčastnili aj ropné krajiny, ktoré nie sú členmi tohto kartelu vrátane Ruska. Výbor ministrov ropných krajín vo vyhlásení konštatoval, že je spokojný, "pokiaľ ide o terajší výhľad trhu s ropou, vzhľadom na celkovo zdravú rovnováhu medzi ponukou a dopytom".

Viac k témam: ceny ropy, Donald Trump, OPEC Organizácia krajín vyvážajúcich ropu, ropa
Zdroj: Webnoviny.sk - Kartel OPEC nezvýši ťažbu ropy, aj napriek výzve amerického prezidenta Trumpa © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.