Sobota, 20. júl 2024
Mimoriadne správy

Strategické investície za stovky miliónov eur budú podľa progresívcov bez riadnej kontroly. Obchádzať ÚHP je chyba, tvrdí Kišš

 Webnoviny  10. júl 2024  76  
Strategické investície za stovky miliónov eur budú podľa progresívcov bez riadnej kontroly. Obchádzať ÚHP je chyba, tvrdí Kišš

10.7.2024 (SITA.sk) - Vláda schválila prvé strategické investície, z ktorých podľa Progresívneho Slovenska vyšachovala Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP). Obrovské projekty budú podľa progresívcov teraz hodnotiť vlastní podriadení ministrov na ich analytických útvaroch.

Bez súťaží a predražené projekty


„Len ťažko pôjde o akúkoľvek reálnu kontrolu a nie len o pečiatku pre šéfa. Obchádzať pri strategických investíciách ÚHP je chybou. Tento útvar dbá o to, aby sa stavalo podľa priorít, aby projekty neboli predražené či zle nadizajnované,” zdôraznil poslanec NR SR za Progresívne Slovensko (PS) Štefan Kišš.

Podľa PS tiež hrozí, že väčšina schválených projektov bude realizovaná prostredníctvom PPP projektov, ktoré bývajú bez riadnych súťaží a predražené, upozornil odborník strany na dopravu Martin Pekár.

„Najväčšie obavy vzbudzujú rokovania ministra Ráža s čínskymi investormi ešte pred spustením akejkoľvek súťaže. Skúsenosti s čínskymi investíciami z okolitých krajín ukazujú na viaceré problémy. Hovoríme o nedostavaných projektoch, porušeniach podmienok zmlúv, nedodržaní termínov výstavby, a na konci dňa aj o výraznom prekročení finančných rozpočtov stavby,” dodal Pekár.

Systematické zbavovanie odborníkov


Poslanec NR SR Ján Hargaš zároveň poukázal na systematické zbavovanie sa odborníkov. Za posledných osem mesiacov podľa neho vláda vyhodila či donútila k odchodu množstvo odborníkov a s nimi aj kapacity pre kvalitné hodnotenia kľúčových projektov za milióny eur.

„Čerešničkou na torte arogancie moci je, že pre hodnotenie investície v rámci ministerstva stačí, aby malo ,analytické nástroje'. Vyzerá to byť zmena šitá na mieru pre ministra Kaliňáka, ktorý analytickú jednotku vo svojom rezorte úplne zrušil,” upozornil Hargaš.

Bez kontroly


PS pripomína, že pod rezort obrany Róberta Kaliňáka spadá aj minulý týždeň schválená strategická investícia obnovy prešovskej nemocnice za 550 miliónov eur.

„Čo presne tie analytické nástroje ministerstva obrany sú, nevie nikto. Rezort obrany si však podľa tohto modelu bude môcť bez problémov postaviť v podstate čokoľvek, bez akejkoľvek kontroly. A začína zhurta, projektom rovno za pol miliardy,” uzavrel Kišš.

Viac k témam: Kritika, Minister obrany SR, Projekty, strategické investície
Zdroj: SITA.sk - Strategické investície za stovky miliónov eur budú podľa progresívcov bez riadnej kontroly. Obchádzať ÚHP je chyba, tvrdí Kišš © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.