Utorok, 7. máj 2024
Slabý dážď  11 °C
Mimoriadne správy

Spoločná európska mena potrebuje centrálny rozpočet, šéf ECB chce chrániť krajiny pred krízami

 Webnoviny  26. november 2018  240  
Spoločná európska mena potrebuje centrálny rozpočet, šéf ECB chce chrániť krajiny pred krízami

FRANKFURT 26. novembra (WebNoviny.sk) - Šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi obnovuje výzvy na riešenie problémov spoločnej meny a žiada európskych lídrov, aby vytvorili centrálny rozpočet s cieľom chrániť jednotlivé vlády pred finančnými krízami.

Draghi v pondelok v Európskom parlamente povedal, že "eurozóna potrebuje fiškálny nástroj na pomoc konvergencii" v prípade náhlych šokov, ako bola finančná kríza v rokoch 2007-2008.

Šéf ECB uviedol, že takýto fiškálny fond musí byť dostatočne veľký a mal by fungovať automaticky, keď nastanú problémy, ale nesmie podporovať nezodpovedné výdavky vlád. Draghi konštatoval, že návrh Európskej komisie na vytvorenie fondu Európskej únie na podporu investičných výdavkov a návrh francúzskej a nemeckej vlády na samostatný rozpočet eurozóny v rámci rozpočtu EÚ sú "prvými krokmi".

Viac k témam: ECB Európska centrálna banka, Mario Draghi
Zdroj: Webnoviny.sk - Spoločná európska mena potrebuje centrálny rozpočet, šéf ECB chce chrániť krajiny pred krízami © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.