Štvrtok, 25. apríl 2024
Prevažne slnečno  7,5 °C
Mimoriadne správy

Sociálna poisťovňa celkovo vyplatila menej penzií, nárast zaznamenali len pri predčasných dôchodkoch

 Webnoviny  15. august 2020  272  
Sociálna poisťovňa celkovo vyplatila menej penzií, nárast zaznamenali len pri predčasných dôchodkoch

15.8.2020 (Webnoviny.sk) - Od začiatku tohto roka sa mierne zvýšil počet vyplácaných predčasných starobných, starobných a invalidných dôchodkov. Naopak, nepatrne poklesli počty pozostalostných dôchodkových dávok.

Najpočetnejšiu skupinu tvoria starobné penzie


Ako ďalej informuje Sociálna poisťovňa, celkový počet všetkých vyplácaných penzií však mierne klesol. Kým v januári tohto roka Sociálna poisťovňa penzistom vyplatila spolu 1 milión 716,1-tisíca dôchodkov, v júli tohto roka ich bolo o vyše 7-tisíca menej.

Najväčší nárast zaznamenal počet vyplácaných predčasných starobných dôchodkov. Kým v januári tohto roka ich Sociálna poisťovňa vyplatila 13-tisíc, v júli ich bolo 14,4-tisíca.

Najpočetnejšiu skupinu dôchodkových dávok pritom naďalej predstavujú starobné dôchodky. Ich počet od začiatku roka osciluje v rozmedzí od 1 milión 84-tisíc po 1 milión 88-tisíc. Nepatrne stúpol i počet invalidných dôchodkov, a to z 234-tisíc v januári na 234,2-tisíca v júli tohto roka.

Počet sirotských dôchodkov sa znížil


Mierny pokles nastal v počtoch vyplácaných pozostalostných dôchodkov. Kým vdovský dôchodok dostávalo v januári tohto roka 292,6-tisíca poistencov, minulý mesiac ich bolo necelých 290-tisíc.

Znížil sa tiež počet sirotských dôchodkov, a to z 20,4-tisíca v januári na 18-tisíc v júli tohto roka.

"Podobne to bolo aj pri vdoveckých dôchodkoch, v januári ich zo Sociálnej poisťovne poberalo 49 452 poistencov a v júli o 242 menej," dodal Višváder.

Viac k témam: dôchodok
Zdroj: Webnoviny.sk - Sociálna poisťovňa celkovo vyplatila menej penzií, nárast zaznamenali len pri predčasných dôchodkoch © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.