Sobota, 29. jún 2024
Väčšinou jasno  18,4 °C
Mimoriadne správy

Smernica EÚ prináša rovnocenné odmeňovanie žien a mužov na pracovisku, slovenské firmy vnímajú zmeny pozitívne

 Webnoviny  Pondelok, 15:56  108  
Smernica EÚ prináša rovnocenné odmeňovanie žien a mužov na pracovisku, slovenské firmy vnímajú zmeny pozitívne

24.6.2024 (SITA.sk) - Firmy vítajú zmeny v rovnocennom odmeňovaní žien a mužov na pracovisku, ktoré zavádza smernica . Tá prináša povinné zverejňovanie výšky odmien a bonusov, zamestnávatelia sa nebudú môcť na pohovore pýtať na prechádzajúcu mzdu a zmenia sa aj premlčacie lehoty.

Zmeny vnímajú pozitívne


V prípade nesprávneho odmeňovania budú musieť zamestnávatelia tiež doplatiť aj náhradu za nespravodlivé odmeňovanie. Redakcia tlačovej agentúry SITA zisťovala, čo na tieto nariadenia hovoria firmy, ktoré fungujú na Slovensku, prípadne ako sa na zmeny pripravujú.

Spoločnosť KIA uvádza, že celkovú skladbu odmeňovania vrátane bonusov a príplatkov zverejňuje už niekoľko rokov ešte pred zavedením zákonnej úpravy v roku 2018.

Pripravované zmeny vnímame pozitívne, najmä ich potenciál odstraňovať rozdiely v odmeňovaní naprieč všetkými odvetviami,“ uviedol hovorca Kia Slovakia Tomáš Potoček.

Ocenenie žien je trvalým záväzkom


Národný dopravca ZSSK zdôrazňuje, že vo firme nerobia rozdiely v odmeňovaní na základe pohlavia a spravodlivo odmeňujú kvalitne odvedenú prácu.

Ocenenie žien v práci je trvalým záväzkom, nie len udalosťou,“ dodáva za ZSSK hovorkyňa Katarína Danková. Zmeny prináša aj nová Kolektívna zmluva ZSSK na roky 2024 až 2028, ktorá od apríla tohto roka upravila mzdy všetkých zamestnancov. Priemerná mzda bola v roku 2023 až 1 720 eur, pričom v roku 2024 sa odhaduje zvýšenie na 2 040 eur.

BILLA uvádza, že už aktuálne transparentne prezentuje a dodržiava odmeňovanie. „Na predchádzajúcu mzdu sa nepýtame, zaujíma nás skôr motivujúca úroveň mzdy pri novej pozícii. Smernica pre nás bude znamenať najmä administratívne ukotvenie už existujúceho stavu,“ vysvetlila hovorkyňa spoločnosti BILLA Jana Riečanská.

Už majú platné dokumenty


Vedenie SPP taktiež zdôrazňuje, že má už platné interné dokumenty a pravidlá na zabezpečenie nediskriminačného odmeňovania.

Aktuálne analyzujeme naše pravidlá z pohľadu požiadaviek upravených v smerniciach EÚ k transparentnosti odmeňovania a udržateľnosti podnikov. Na základe výsledkov analýzy upravíme alebo doplníme naše interné pravidlá,“ informuje riaditeľ komunikácie SPP Ondrej Šebesta.

Zmeny smernice EÚ sú vítané pozitívne u všetkých oslovených firmách a sú vnímané ako krok k spravodlivejšiemu pracovisku a zlepšeniu rovnosti medzi zamestnancami.

Viac k témam: Odmeňovanie, Pracovisko, zrovnoprávnenie
Zdroj: SITA.sk - Smernica EÚ prináša rovnocenné odmeňovanie žien a mužov na pracovisku, slovenské firmy vnímajú zmeny pozitívne © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.