Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Slovensko smeruje k vyrovnanému rozpočtu dostatočným tempom, uviedlo ministerstvo financií

 Webnoviny  27. jún 2018  388  
Slovensko smeruje k vyrovnanému rozpočtu dostatočným tempom, uviedlo ministerstvo financií

BRATISLAVA 27. júna (WebNoviny.sk) - Slovensko vlani smerovalo k vyrovnanému rozpočtu adekvátnym tempom, a preto nie je potrebné navrhnúť spustenie korekčného mechanizmu. Konštatujú to analytici ministerstva financií (MF) v materiáli o plnení pravidla vyrovnaného rozpočtu za rok 2017.

Týmto pravidlom sa pritom rozumie dosiahnutie štrukturálneho schodku vo výške 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), resp. adekvátne smerovanie k jeho dosiahnutiu.

Zlepšenie HDP


Štrukturálny deficit podľa Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri Ministerstve financií SR v minulom roku dosiahol 1,1 % HDP a medziročne sa zlepšil o 0,8 percentuálneho bodu. „Dosiahnutá konsolidácia tak prevýšila stanovenú trajektóriu o 0,4 % HDP,“ uvádza sa v materiáli.

Odporúčame:
Platy v štátnej a verejnej službe stúpnu, podľa Ondruša novela zákona zhltne vyše miliardu eur

Smerovanie k vyrovnanému rozpočtu pritom podľa rezortu financií potvrdzuje aj vyhodnotenie výdavkového pravidla, ktoré ukazuje, či rast výdavkov neprekonal rast hospodárskeho potenciálu ekonomiky.

Metodika je rozdielna


Upravené výdavky podľa analytikov ministerstva rástli medziročne o 0,4 percentuálneho bodu pomalšie, než umožňoval potenciálny rast, po zohľadnení požadovanej cesty k vyrovnanému rozpočtu.

Odporúčame:
Rozpočet Európskej únie treba podľa Rašiho rýchlo prijať, inak hrozí meškanie v čerpaní financií

Plnenie pravidla vyrovnaného rozpočtu, ktoré je súčasťou európskeho fiškálneho kompaktu, bude ešte hodnotiť Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). V minulosti ministerstvo a rada prezentovali aj odlišné názory na potrebu zavedenia korekčného mechanizmu. IFP však upozorňuje, že metodika oboch inštitúcií je rozdielna.

„Postup RRZ kombinuje hodnotenie splnenia jednotlivého pravidla so samotným celkovým hodnotením, a teda už počas hodnotenia indikátorov RRZ zohľadňuje všetky relevantné dodatočné faktory,“ uvádza IFP. Rozpočtová rada zverejní svoje hodnotenie pravidla vyrovnaného rozpočtu v polovici júla.

Viac k témam: hrubý domáci produkt, Ministerstvo financií SR, Slovensko, štátny rozpočet
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovensko smeruje k vyrovnanému rozpočtu dostatočným tempom, uviedlo ministerstvo financií © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.