Nedeľa, 19. máj 2024
Zamračené  19,3 °C
Mimoriadne správy

Slovenské zdravotníctvo môže skolabovať, komora upozorňuje na vek zdravotných sestier

 Webnoviny  28. november 2018  317  
Slovenské zdravotníctvo môže skolabovať, komora upozorňuje na vek zdravotných sestier

BRATISLAVA 28. novembra (WebNoviny.sk) - Najviac sestier a pôrodných asistentiek nad 62 rokov je v Banskobystrickom kraji. Vyplýva to z údajov registra Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA), ktoré zverejnila komora v tlačovej správe. Priemerný vek sestier a pôrodných asistentiek je podľa registra 46 rokov a 4 mesiace.

V Banskobystrickom kraji je 4 881 sestier a pôrodných asistentiek, vek nad 62 rokov má 359 z nich, čo je 7,36 %. V tesnej blízkosti nasledujú Nitriansky kraj (7,18 %) a Bratislavský kraj (7,10 %). Najmenej sestier a pôrodných asistentiek vo veku nad 62 rokov je v Prešovskom kraji (4,92 %).

Málo mladých sestier


Aktuálne na Slovensku nad 65 rokov života vykonáva povolanie 1 090 sestier a pôrodných asistentiek. Z toho je 1 014 sestier a 76 pôrodných asistentiek. V kategórii sestier a pôrodných asistentiek vo veku od 20 do 24 rokov povolanie aktívne vykonáva 935 sestier a 93 pôrodných asistentiek.

Tieto čísla podľa SKSaPA potvrdzujú to, že máme v systéme viac aktívnych sestier v dôchodkovom veku, ako tých, ktoré sú v začiatkoch svojej pracovnej kariéry.

Priemerný vek odchodu do starobného dôchodku u žien s dvomi deťmi je v súčasnosti približne 62 rokov života, uvádza komora. "Ak sa z nemocníc, ambulancií, zariadení sociálnych služieb, zdravotníckeho školstva, ale aj iných pozícií rozhodne naraz odísť 2 607 sestier a pôrodných asistentiek, ktoré v roku 2018 dovŕšili dôchodkový vek, je veľkým rizikom, že slovenské zdravotníctvo skolabuje," píše komora.

Chvost krajín Európskej únie


SKSaPA upozornila aj na údaje Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), z ktorých vyplýva, že Slovensko s počtom sestier 5,75 na 1 000 obyvateľov je na chvoste z pomedzi všetkých krajín Európskej únie. Za priemerom OECD Slovensko zaostáva o 3,25 sestry na 1 000 obyvateľov.

Tento negatívny a prehlbujúci sa trend potvrdzuje aj fakt, že za posledných 15 rokov (2000 – 2015) klesol počet sestier zo 7,4 na 5,75 sestry na 1 000 obyvateľov. Slovenské sestry sa podľa štatistík OECD z roku 2016 nachádzajú na 19. mieste spomedzi 28. členských krajín Európskej únie, pričom najvyšší počet sestier v systéme zdravotnej starostlivosti malo Slovensko naposledy pred 18 rokmi.

V porovnaní s krajinami Visegrádskej štvorky sa Slovensko nachádza na treťom mieste v nedostatku sestier a pôrodných asistentiek.

Viac k témam: SK SaPA Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, zdravotná sestra, zdravotníctvo
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovenské zdravotníctvo môže skolabovať, komora upozorňuje na vek zdravotných sestier © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.