Streda, 2. október 2024
Mimoriadne správy

Slovenská ekonomika medziročne rástla rýchlejšie, potiahol ju hlavne domáci dopyt

 Webnoviny   7. jún 2018  419  
Slovenská ekonomika medziročne rástla rýchlejšie, potiahol ju hlavne domáci dopyt

BRATISLAVA 7. júna (WebNoviny.sk) - Slovenské hospodárstvo v prvom štvrťroku tohto roka vzrástlo o 3,6 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ), ktorý tak potvrdil rýchly odhad reálneho rastu hrubého domáceho produktu (HDP) z mája.

Oproti prvému kvartálu minulého roka tak ekonomika rástla rýchlejšie o 0,6 percentuálneho bodu. Za prvé tri mesiace tohto roka sa na Slovensku vyprodukoval HDP v objeme 20,461 mld. eur, čo v bežných cenách znamenalo nárast o 5,8 %. Medzikvartálne po očistení o sezónne vplyvy sa HDP oproti štvrtému štvrťroku minulého roka zvýšil o 0,9 %.

Rast výdavkov konečnej spotreby


K ekonomickému rastu v prvom štvrťroku 2018 prispel podľa štatistikov hlavne domáci dopyt, ktorého dynamika sa v porovnaní s prvým kvartálom 2017 zrýchlila o 2,2 percentuálneho bodu na 4,5 %. Ovplyvnila to tvorba hrubého kapitálu s rastom o 8,8 %, z toho tvorba hrubého fixného kapitálu o 12,5 %.

Rástli aj výdavky na konečnú spotrebu medziročne v úhrne o 3,4 %, v tom na konečnú spotrebu domácností o 3,5 %, konečnú spotrebu verejnej správy o 3,1 % a na konečnú spotrebu neziskových inštitúcií slúžiacich domácnostiam o 0,9 %.

Odporúčame:
Ekonomika Slovenska by mala podľa OECD rásť, môže za to aj rozvoj automobilovej výroby

Zahraničný dopyt vzrástol, ale dynamika jeho rastu bola výrazne miernejšia ako v prvom štvrťroku 2017. Rast vývozu výrobkov a služieb sa medziročne spomalil o 5,8 percentuálneho bodu na 2,4 % a dovozu výrobkov a služieb o 4,5 p. b. na 3,2 %.

Pozitívny trend pri výbere čistých daní


Výkonnosť národohospodárskych odvetví, meraná hrubou pridanou hodnotou, vzrástla v prvom štvrťroku 2018 medziročne o 3 %. Vývoj ovplyvnil rast vo väčšine odvetví, najmä v stavebníctve o 13,6 %.

Vyššiu pridanú hodnotu vytvorili aj odvetvia v činnostiach v oblasti nehnuteľností o 11,3 %, informačných a komunikačných činnostiach o 8,7 %, veľkoobchode a maloobchode, oprave motorových vozidiel a motocyklov, doprave a skladovaní, ubytovaní a stravovaní o 5,2 %, verejnej správe, vzdelávaní, zdravotníctve a sociálnej pomoci o 5,9 %, umení, zábave a rekreácii, ostatných činnostiach o 5,1 %, pôdohospodárstve o 2,9 %, priemysle o 0,8 % a v odborných, vedeckých a technických činnostiach o 0,6 %.

Pridaná hodnota sa znížila len vo finančných a poisťovacích činnostiach o 24,4 %. Pozitívny trend štatistici zaznamenali aj pri výbere čistých daní z produktov o 9 %.

Viac k témam: ekonomický rast, hrubý domáci produkt, slovenská ekonomika, Štatistický úrad SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovenská ekonomika medziročne rástla rýchlejšie, potiahol ju hlavne domáci dopyt © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.