Pondelok, 2. september 2024
Slnečno  28 °C
Mimoriadne správy

Slováci strávia v práci menej rokov ako priemer Európskej únie, najviac odpracujú obyvatelia na severe

 Webnoviny  13. august 2024  128  
Slováci strávia v práci menej rokov ako priemer Európskej únie, najviac odpracujú obyvatelia na severe

13.8.2024 (SITA.sk) - Občania Slovenska, ktorí vlani dovŕšili 15 rokov, odpracujú podľa odhadov Eurostatu počas svojho života v priemere 35,7 roka. Tento údaj je nižší ako priemer v Európskej únii, kde sa odhaduje 36,9 roka.

Najmenej odpracujú ľudia na juhu


Najviac rokov odpracujú ľudia na severe Európy, zatiaľ čo na juhu EÚ je odpracovaný čas kratší. Na Slovensku je odhadovaná dĺžka pracovného života mužov 37 rokov a žien 34,3 roka. Informoval o tom Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA).

V EÚ patríme medzi krajiny s nižším počtom rokov strávených v práci. Vo V4 odpracujú menej len v Poľsku,“ uvádza ISA. Za posledných desať rokov sa tento ukazovateľ na Slovensku zvýšil o 2,7 roka, ku ktorému prispel najmä nárast u žien z 30 na 34,3 roka.

Predlžovanie aktívnej pracovnej fázy je výsledkom zlepšujúcich sa pracovných podmienok, rastúceho veku dožitia a predlžovania veku odchodu do dôchodku.

Nárast dĺžky pracovného života


Eurostat očakáva najdlhší pracovný život pre obyvateľov Holandska (43,7 roka), Švédska (43,1 roka) a Dánska (41,3 roka). Najkratšie by mali pracovať v Rumunsku (32,2 roka), Taliansku (32,9 roka), Chorvátsku (34 roka) a Grécku (34,2 roka). Krajiny s kratšou očakávanou dĺžkou pracovného života sa vyznačujú nadpriemerným podielom pracujúcich s dlhými pracovnými týždňami nad 49 hodín.

Budúci nárast dĺžky pracovného života na Slovensku aj inde v EÚ ovplyvní ďalšie predlžovanie dôchodkového veku, čo je nevyhnutné pre finančnú stabilizáciu penzijného systému.

Viac k témam: Dôchodkový systém, Pracovný čas
Zdroj: SITA.sk - Slováci strávia v práci menej rokov ako priemer Európskej únie, najviac odpracujú obyvatelia na severe © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.