Sobota, 18. máj 2024
Slnečno  17,5 °C
Mimoriadne správy

Šéfka Európskej centrálnej banky varuje pred prehnanými reakciami na súčasnú infláciu

 Webnoviny   8. október 2021  162  
Šéfka Európskej centrálnej banky varuje pred prehnanými reakciami na súčasnú infláciu

8.10.2021 (Webnoviny.sk) - Šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardeová varuje pred prílišnými obavami z inflácie.

Ako uviedla v rozhovore pre týždenník Der Spiegel, niektoré faktory vplývajúce na rast cien by sa mohli čoskoro vytratiť, medzi nimi napríklad výpadky v dodávateľských reťazcoch alebo dopady zrušenia zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty v Nemecku. Informuje o tom v piatok rakúska tlačová agentúra APA.

Prirovnanie k tsunami v Japonsku


Ako dodala, menová politika na tieto okolnosti aj tak nemá priamy vplyv a možno predpokladať, že v roku 2022 inflácia opäť klesne. „Z tohto dôvodu by sme teraz nemali prehnane reagovať,“ myslí si Lagardeová.

Súčasnú situáciu prirovnala k vývoju v Japonsku po vlne tsunami, ktorá v roku 2011 miestne automobilky takmer úplne odstrihla od dodávateľov.

Po deviatich mesiacoch sa ale situácia vrátila do normálu a dodávateľské reťazce opäť pracovali neprerušene.

„Manažéri aj dnes urobia všetko, čo sa dá, aby svoje podniky opäť sprevádzkovali,“ povedala Lagardeová.

Dopady koronavírusovej pandémie


Medziročná inflácia v eurozóne v septembri zrýchlila na 3,4 percenta, čo je najvyššia hodnota za posledných 13 rokov.

Podľa ECB je súčasný nárast cien z veľkej časti dočasný a spôsobili ho dopady koronavírusovej pandémie vrátane problémov v dodávateľských reťazcoch a nedostatok materiálov.

Viac k témam: Inflácia
Zdroj: Webnoviny.sk - Šéfka Európskej centrálnej banky varuje pred prehnanými reakciami na súčasnú infláciu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.