Utorok, 23. apríl 2024
Zamračené  7 °C
Mimoriadne správy

Šéf odborárov vyzýva zamestnávateľov, aby svojim zamestnancom vyplácali trináste platy

 Webnoviny   7. jún 2019  266  
Šéf odborárov vyzýva zamestnávateľov, aby svojim zamestnancom vyplácali trináste platy

BRATISLAVA 7. júna (WebNoviny.sk) - Prezident Konfederácie odborových zväzov SR (KOZ) Marián Magdoško vyzýva zamestnávateľov na Slovensku, aby v júni vyplatili svojim zamestnancom trinásty plat.

Ak totiž trinásty plat dosiahne aspoň 500 eur, je do výšky 500 eur oslobodený od daní a od zdravotných odvodov. Ako uvádza KOZ v tlačovej správe, ide o veľmi výhodný bonus tak pre zamestnanca, ako aj zamestnávateľa.

Dovolenkový plat


"Vyzývam všetkých zamestnávateľov na Slovensku, či už v súkromnej, tak aj vo verejnej sfére, vrátane štátu, aby využili posledné dni na uplatnenie inštitútu trinásteho, tzv. dovolenkového platu v zmysle platnej legislatívy, na základe ktorého je cena práce aktuálne najnižšia, a zvýšili tak príjem zamestnanca v mesiaci jún,“ uviedol Marián Magdoško.

Produktivita práce na Slovensku je podľa odborárov dlhodobo vysoká, dosahuje cez 80 % priemernej produktivity práce krajín EÚ a každým rokom rastie. "Každý zamestnanec by mal byť teda spravodlivo ohodnotený za vykonanú prácu," tvrdí KOZ.

Výzvu na využitie inštitútu trinásteho platu, ktorého zavedenie ešte vlani presadili poslanci za SNS, adresoval zamestnávateľom ešte koncom mája predseda SNS Andrej Danko.

Môžu ušetriť viac ako milión eur


"Mám pocit, že veľa podnikateľov ani nevie, aký nástroj je na Slovensku možné použiť, a to sa týka aj niektorých v štátnej správe," povedal. Upozornil vtedy na to, že rezorty, ktoré vedú nominanti SNS, dokážu na využití tohto inštitútu na daniach a odvodoch ušetriť takmer 1,5 milióna eur.

"Ide len o to, aby sa v rámci štátnej správy naučili vedúci funkcionári, ministri používať tento inštitút v čase júna a decembra," povedal Danko. Štátna správa totiž podľa neho aj tak vypláca zamestnancom odmeny a "vyplácané sú dosť chaoticky".

Ak trinásty plat pre zamestnanca v júni tohto roka dosiahne aspoň 500 eur, suma 500 eur je oslobodená od daní a od zdravotného poistenia. Z 500 eur však treba ešte v tomto a v budúcom roku zaplatiť odvody na sociálne poistenie.

"Poistné zamestnávatelia zaplatia z celého trinásteho platu do výšky maximálneho vymeriavacieho základu, oslobodenie od platenia poistného z trinásteho platu bude účinné až od roku 2021," upozornil hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Podmienkou je to, aby pri trinástom plate oslobodenom od daní a odvodov v sume 500 eur pracovný pomer zamestnanca trval nepretržite aspoň dva roky.

Podmienky pre štrnásty plat


Od daní a odvodov sú čiastočne oslobodené aj štrnáste platy, ktoré zamestnávateľ svojim zamestnancom vyplatí v decembri. Štrnáste platy však musia dosiahnuť najmenej priemerný zárobok zamestnanca.

Ak teda zamestnanec zarába v hrubom 1 000 eur, na získanie daňovo-odvodových úľav postačuje trinásty plat v sume 500 eur, avšak štrnásty plat na konci roka musí dosiahnuť aspoň 1 000 eur.

Oslobodenie štrnásteho platu od daní a odvodov je pritom podmienené aj tým, aby zamestnanec pracoval u zamestnávateľa nepretržite aspoň štyri roky a druhou podmienkou je, aby zamestnávateľ vyplatil v júni zamestnancovi aj trinásty plat.

Trinásty plat bol do výšky 500 eur prvýkrát oslobodený od zdravotného poistenia od minulého roku, od dane z príjmov sa oslobodí v tomto roku a od sociálnych odvodov až od roku 2021.

Čistý príjem sa zvýši


Štrnásty plat sa do výšky 500 eur prvýkrát oslobodil od zdravotných odvodov od vlaňajška, od dane z príjmov takisto od minulého roka a od sociálnych odvodov sa oslobodí od tohto roku. Zo sumy trinásteho a štrnásteho platu, ktorá prevyšuje 500 eur, sa naďalej platia daň z príjmov, aj sociálne a zdravotné odvody.

Pri konečnom úplnom oslobodení trinástych a štrnástych platov od daní a všetkých odvodov zamestnanec na jednom takomto dodatočnom plate na zdravotnom poistení ušetrí 20 eur (4 % zo sumy 500 eur), na sociálnom poistení 47 eur (9,4 % z 500 eur) a na dani z príjmov 82,27 eura (19 % zo základu dane vo výške 433 eur, teda z hrubej mzdy zníženej o odvody).

Celkovo sa tak čistý príjem zamestnanca zvýši takmer o 150 eur. Úspora zamestnávateľa na jednom dodatočnom plate dosiahne na zdravotnom poistení 50 eur (10 % z 500 eur) a na sociálnom poistení 126 eur (25,2 % z 500 eur), čo je spolu 176 eur.

Viac k témam: 13. plat, 14. plat, KOZ Konfederácia odborových zväzov SR, SNS Slovenská národná strana
Zdroj: Webnoviny.sk - Šéf odborárov vyzýva zamestnávateľov, aby svojim zamestnancom vyplácali trináste platy © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.