Sobota, 27. apríl 2024
Mimoriadne správy

Pri schválení konsolidačného balíka vláda podľa RÚZ zneužila skrátené legislatívne konanie

 Webnoviny  21. december 2023  113  
Pri schválení konsolidačného balíka vláda podľa RÚZ zneužila skrátené legislatívne konanie

21.12.2023 (SITA.sk) -


Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) majú zásadné výhrady k tzv. konsolidačnému balíčku, ktorý schválil parlament. Upozorňujú, že zákon prijali v skrátenom legislatívnom konaní bez riadnej diskusie so sociálnymi partnermi. Vyzývajú vládu, aby sa do budúcna takéhoto konania zdržala a rešpektovala princípy právneho štátu a riadneho legislatívneho procesu.

Konsolidačný balíček


Balík opatrení na konsolidáciu verejných financií by mal do štátneho rozpočtu v budúcom roku priniesť viac ako 1,5 miliardy eur. Balíček napríklad po novom opätovne zavádza mimoriadne zdanenie bánk, predĺženie vyplácania solidárneho príspevku z ropy, zvýšenie spotrebných daní z alkoholu a tabaku, či zavedenie minimálnej dane z príjmu právnických osôb, ako aj zníženie príspevku do druhého dôchodkového piliera.

Zamestnávatelia združení v RÚZ upozorňujú, že na to, aby sa skutočne dalo hovoriť o konsolidácii, balíček by musel obsahovať aj opatrenia, ktoré znižujú jeho výdavky. Takéto však v zákone podľa únie absentujú.

Prijatie zákona v skrátenom legislatívnom konaní


Pri prijímaní zákona vláda obišla riadny legislatívny proces. Zákon totiž prešiel parlamentom v skrátenom legislatívnom konaní, hoci dôvody na jeho využitie sa podľa zamestnávateľov naplnili. Napriek tomu, že balíček sa zásadným spôsobom dotkne slovenských podnikov, s dotknutými subjektmi o ňom podľa únie nikto nediskutoval.

Ako dodal prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga, uplynulé roky ukázali, že účelové obchádzanie riadneho legislatívneho procesu škodí celej krajine.

Čo, koniec koncov, v rámci predvolebnej kampane uznala aj nová vládna garnitúra, ktorá Slovensku prisľúbila zmenu. Konsolidačný balíček zásadne ovplyvní domáce podnikateľské prostredie a fungovanie jednotlivých podnikov. Jeho prijatie v skrátenom legislatívnom konaní preto vysiela veľmi rozporuplný signál," uzatvára Kiraľvarga.






Viac k témam: konsolidácia verejných financií, Rozpočet
Zdroj: SITA.sk - Pri schválení konsolidačného balíka vláda podľa RÚZ zneužila skrátené legislatívne konanie © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.